2
Svijet danas obilježava Dan knjige i autorskih prava
Više onih - koji pišu!

    Svijet danas obilježava Dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan se obilježava od 1995. godine i to 23. aprila jer je to datum smrti dva velika književnika, Šekspira i Servantesa. Za njihova djela svi bi trebalo da znamo, no da li ih čitamo? Da li uopšte čitamo knjige ili nam je ubrzani način života oteo tu naviku?

Kažu da se više vrijednih ideja može naći u jednoj osrednjoj knjižari nego u čitavoj istoriji televizije i da ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj svijet. Knjiga je danas isto što i uvijek. Pitanje je ko smo mi i kakav je naš odnos prema njoj.
A šta očekujemo? Da li biramo pisca kao što biramo prijatelja i da li smo možda zbunjeni jer je sve više onih koji pišu i objavljuju, a sve manje onih koji čitaju.
Objaviti knjigu, istina jeste lako, ali biti pisac bilo kada i bilo gdje, nije. Knjiga nekako opstaje u moru novih tehnologija i opcija, koje mladim piscima nekada mogu biti od pomoći. No, najvažnije je da pisac poznaje svijet književnosti i da mu pripada.
Pisanjem se, nažalost, mogu baviti svi, ali nijesu svi koji pišu - pisci. Dan knjige nas podsjeća na one najveće, na one poput Šekspira i Serventesa, ali i na činjenicu da je knjiga memorija covječanstva, memorija osjećanja, misli i pogleda na svijet. A taj svijet, uz dobru knjigu postaje bolji.




Posjeta : 1475