2
Prema podacima SZO, 80 odsto stanovništva na planeti oslanja se na alternativne metode liječenja
Umjesto ljekaru - idu travaru!

    Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se do 80 odsto stanovništva na planeti oslanja na alternativne metode liječenja. Koliko je ta pojava prisutna među Crnogorcima nije izvjesno, jer ne postoje istraživanja o tome, ali mnogo je primjera da građani zbog raznih bolesti radije pokucaju na vrata nekog travara nego kod doktora.

Stručnjaci u razgovoru za Pobjedu smatraju da pacijenti trebaju da budu oprezni u ovakvim potezima, posebno kada su neprovjereni.
- Naš trogodišnji sin bio je izgubio apetit, često je plakao. Doktori su uporno tvrdili da je sve u redu. Po preporuci prijatelja odveli smo ga kod jedne žene u Donju Goricu. Zavukla mu je prste iza nepca i izmasirala. Već sjutradan bio je mnogo bolji. Iako mnogi kažu da su to ‘bapske priče’, vjerujte nijesu i stvarno pomognu - kaže mladi bračni par koji je želio da ostane anoniman.
Komentarišući ovakve slučajeve specijalista urgentne medicine Jelena Šćekić kaže da bi građani trebali da odbace sve ono što nije utemeljeno na znanju i iskustvu, odnosno ono što se kosi sa zdravorazumskim postupcima i nema logično objašnjenje.
- U svakom momentu ili fazi liječenja pacijenta treba rukovoditi strukom, odnosno provjerenim metodama i da nikako ne treba biti isključiv, odbaciti ono što nauka kaže, jer će u tom slučaju ishod biti neizvjestan, što nikako nije dobro po pacijenta u današnje vrijeme kad napreduju i nove metode i dostupni su novi ljekovi - kazala je ona.
Šćekić smatra da je veoma važno napraviti razliku između nadriljekarstva i alternativne medicine koju, kako je predviđeno zakonom, treba da primjenjuju samo oni koji diplomom i sertifikatima dokazuju da te metode nijesu štetne po zdravlje.
- Nadriljekari reklamiranjem svog lažnog umijeća dovode bolesnike u zabludu, nanose im veliku ekonomsku štetu. To što oni njemu prezentuju najčešće nema nikakve veze sa njegovim pravim zdravstvenim stanjem - kaže Šćekić.
Zato, naglašava, treba biti vrlo oprezan kad je liječenje u pitanju. Ipak, sa druge strane, kako kaže, provjerena alternativna medicina može koristiti, ali samo ako se ne odbacuje osnovna terapija.
Tradicionalna ili narodna medicina dugo se koristi i te vještine pravljenja ljekovitih preparata posjeduju tzv. travari koji koriste različite biljke zavisno od podneblja gdje žive. Takvi preparati imaju svoju primjenu i dugo se koriste tako da su efekti njihove upotrebe prilično poznati i većinom su bezbjedni. Međutim, vrlo je važno imati informaciju koji se to vid alternativne medicine koristi, o kakvom preparatu je riječ i da li može da naškodi - kaže Šćekić.
“Alternativni ljekari liječe cijelu osobu”

Kako bi se spriječile zloupotrebe u ovoj oblasti u Crnoj Gori postoji Udruženje za tradicionalnu (komplementarnu) i alternativnu medicinu. Njegov predsjednik, doktor tradicionalne i alternativne medicine Selim Ljuljanović kaže da im je cilj da se suprotstave šarlatanstvu, jer, prema njegovim riječima, „kada se negdje pođe bez tačne adrese samo se može izgubiti i lutati".
Objašnjavajući principe na kojima se temelje ove metode liječenja navodi da alternativni ljekari liječe „čitavu" osobu, a ne samo simptom, bolest ili stanje, odnosno uzimaju u obzir stanje tijela i duše.
- Žele da shvate razloge koji su doveli do bolesti, narušene ravnoteže i disharmonije. Kada se ustanovi problem, uloga ljekara je da u bliskoj saradnji sa pojedincem pomogne da se postigne dugoročno zdravlje tijela, svijesti i duše i da se potakne proces samoiscjeljenja. Pojedinac je, a ne ljekar, onaj koji se smatra primarnim iscjeliteljem. On je aktivno uključen u iscjeljenje koje se odvija uz pomoć preparata ili određene vrste fizičkog tretmanan - kazao je Ljuljanović.
Posjeta : 634