0
Nordijske zemlje traže više poreze na alkohol u EU
Niski porezi - golemi problemi!

       Premijeri pet nordijskih zemalja odlučili su da ujedine napore kako bi podstakli EU na povećanje poreza na alkohol.
       "Svi smo se složili da bi nordijske zemlje trebale sarađivati s EU kako bi se povećali minimalni porezi (na alkohol), koji su zaista vrlo niski u poređenju s onima u nordijskoj regiji", kazao je norveški premijer Kjell Magne Bondevik za vrijeme pauze u razgovorima s kolegama iz Danske, Islanda i Finske u okviru sastanka Nordijskog vijeća u Stockholmu.


       "Sljedeće godine Komisija EU radiće na planu borbe protiv zloupotrebe alkohola pa je tajming za nordijsku inicijativu dobro odabran", dodao je norveški premijer.

       Sve nordijske zemlje tradicionalno imaju visoke poreze na alkohol, ali se suočavaju sa sve većim pritiskom da ih snize budući da sve više njihovih građana koristi ublažene zakone o uvozu u okviru EU, kupujući jeftina alkoholna pića u zemljama gdje su porezi niži.

       Finska i Danska su već drastično srezale namete na alkohol kako bi odgovorile na povećanu konkurenciju iz ostalih EU država, dok je Švedska iskazala spremnost za snižavanjem poreza na prodaju žestokih pića i za 40 posto.

       Premijeri nordijskih država dogovorili su se da smanje uvozne kvote za alkohol iz EU te da lobiraju za posebnu rezoluciju o alkoholu na sastanku na vrhu Svjetske zdravstvene organizacije u maju 2005, rekao je Bondevik, navodeći kao razlog goleme zdravstvene i socijalne probleme koji su povezani sa zloupotrebom alkohola.





Posjeta : 1625