1
U posljednjih 70 godina
Večeras - najveći Mjesec!

    Ukoliko pogledate u nebo u noći između 13. i 14. novembra, svjedočićete nečemu zaista spektakularnom - ogromnom Supermjesecu koji će biti izuzetno veliki i blještav, prenosi BBC.

Mjesec je bio veliki i u oktobru, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948. godine, dakle u posljednjih 70 godina.
Za Supermjesec su potrebne dvije stvari - mora da se radi o punom Mjesecu i mora da bude posebno blizu Zemlje, prenosi N1.
Mjesec se oko Zemlje okreće u kružnoj orbiti i u jednom trenutku je bliže, a u drugom dalje od Zemlje.
Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.
Supermjesec će za nekoliko dana biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko decenija, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu.
Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca.
Izađite napolje i pogledajte u nebo u noći između 13. i 14. novembra, negdje gdje nema puno uličnog osvjetljenja. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodiće se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veće i spektakularnije.
Još jedan Supermjesec trebalo bi da se pojavi 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovom vijeku.
Ali, on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako blještav, otežaće posmatranje kiše meteora idućeg mjeseca, piše BBC.




Posjeta : 1452