0
Republikanski kandidat proglasio pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država
Tramp obnavlja - "američki san"!

    Republikanski kandidat Donald Tramp proglasio je pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Republikanski kandidat je postao 45. predsjednik SAD, a dužnost od dosadašnjeg šefa države Baraka Obame preuzeće 20. januara.

Republikanski kandidat Tramp je pobijedio pošto je dobio 10 glasova elektora u Vinskonsinu, a ukupno više (276) od potrebnih 270 glasova za pobjedu.
Kako je prenio Rojters, Tramp je u svom prvom obraćanju nakon pobjede rekao da je sada vrijeme za sve Amerikance da se ujedine.
- Sada je vrijeme da SAD izliječe sve rane nastale podjelama - rekao je Tramp.
Zahvalio se svima koji su mu pomogli na "teškom putu".
- Obnovićemo američki san. Vidim ogroman potencijal u ovoj zemlji. Sada će svaki čovjek moći da shvati kakav potencijal ima. Obnovićemo puteve, mostove, škole, bolnice - rekao je Tramp.
Republikanski kandidat je obećao i da će se konačno povesti računa o ratnim veteranima i poručio da će SAD biti najveća svjetska ekonomija.
- Imamo sjajan ekonomski plan, dupliraćemo naše bogatstvo i potrudićemo se da sarađujemo sa drugim zemljama - kazao je Tramp.
On se zahvalio svojoj porodici, roditeljima, braći, sestrama, supruzi i djeci.
- Sve ovo je bilo teško, teška je ova politička stvar. Mi nijesmo imali pravu kampanju, imali smo iza sebe pokret od više miliona vrijednih i radnih ljudi. Pokret Amerikanaca, svih rasa, vjera. Svaki Amerikanac će imati mogućnost da ostvari svoj pun potencijal - dodao je Tramp u svom govoru.
Klintonova priznala poraz

Tramp je nakon poglašenja pobjede na izborima potvrdio da ga je pozvala demokratska kandidatkinja Hilari Klinton i da joj je on čestitao na teškoj borbi.
- Dugujemo Klintonovoj veliku količinu zahvalnosti zbog njenog truda i rada - rekao je Tramp.
Trampove pristalice već slave pobjedu svog kandidata i sačekale su ga kod hotela na Menhetnu, gdje bi trebalo da bude i zvanična proslava.
CNN je ranije javio da je Klinton pozvala Trampa i priznala poraz na predsjedničkim izborima.
- Žao mi je što ste čekali, ovo je komplikovan posao. Hvala vam mnogo. Upravo sam primio poziv od Klintononove... Čestitala nam je na pobjedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borbi, snažno se borila - rekao je Tramp i poručio da će biti predsjednik za sve građane SAD.
Tramp je na pozornicu izašao u pratnji žene i djece.
Proglasivši pobjedu Trampa, agencija AP ocjenjuje da je on time pomrsio konce demokratskom kandidatu Hilari Klinton, koja je imala šansu da postane prva žena Bijele kuće.
Donald Tramp je izabran za 45. američkog predsjednika, što je ocijenjeno kao zapanjujuća pobjeda za poznatog biznismena i političkog početnika koji je iskoristio ekonomske bojazni birača, kao i rasne tenzije, javlja američka agencija AP.
Narod izabrao svog šampiona

Američkoj javnosti se obratio novi potpredsjednik SAD, Majk Pens, koji je kazao da mu je drago što je američki narod izabrao svog šampiona Donalda Trampa.
- Zaista mi je teško izraziti osjećaje zbog časti što ću imati privilegiju služiti kao potpredsjednik SAD - rekao je Pens.
Zahvalio se Bogu na milosti koju mu je podario, svojoj porodici, narodu Amerike i izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.
Majkl Ričard Majk Pens je 50. guverner savezne države Indijana. Član je Republikanske stranke, a ranije je bio predstavnik u Zastupničkom domu Kongresa SAD od 2001. do 2013. godine.
Mediji u SAD navode da bi američki predsjednik Barak Obama već sjutra mogao dase sastane sa budućim predsjednikom Trampom.
Posjeta : 537