2
Još jedan jak zemljotres pogodio centralnu Italiju
Poginulo najmanje - 73!

    Još jedan jak zemljotres pogodio je danas u podne centralnu Italiju. Potres je bio magnitude od oko pet stepeni Rihterove skale, bliže prijestonici Italije, Rimu. Najmanje 73 osoba je poginula u snažnom zemljotresu koji je u ranim jutarnjim satima pogodio centralnu Italiju i djelimično uništio najmanje tri sela, dok je na desetine ljudi povrijeđeno, zatrpano ruševinama ili se vode kao nestali, najnoviji je bilans, saopštio je Sektor civilne bezbjednosti Italije.

Samo u mjestu Amatriče poginulo je najmanje 35 ljudi, dok je u mjestu Akumoli u istom planinskom području poginulo još 11 ljudi, prenijela je agencija ANSA.
Strahuje se da će bilans žrtava rasti pošto su operacije pretrage i spasavanja još u toku u više malih gradova i sela u toj zoni.
Među do sada pronađenim žrtvama zemljotresa nema crnogorskih državljana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskh poslova i evropskih integracija Crne Gore. Navode da je crnogorska ambasada u Rimu u stalnom kontaktu sa italijanskim nadležnim organima.
Najpogođenija mjesta su Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto, gdje su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanula u ruševinama, krhotinama i prašini.
Preživjeli građani su još u šoku.
- Spasen sam samo čudom jer sam se tek bio ustao da idem na posao kada je sve oko mene počelo da se ruši. Bilo je dovoljno deset minuta da sve bude uništeno - rekao je za list Republika jedan od preživelih građana čija je kuća u centru Amatričea potpuno srušena.
Kolone vatrogasnih vozila upućene su u najugroženija područja sa mašinama za iskopavanje i drugim neophodnim materijalom.
Policija je saopštila da je poslala oko 17 timova iz odjeljenja za prevenciju kriminala u pogođene zone kako bi sprečile pljačke. U međuvremenu, situacija u lokalnim zatvorima je pod kontrolom, javlja ANSA.
U akciju su uključeni i karabinjeri a do svih mjesta je za sada stigla samo vojska, navodi ANSA.
I sami građani nastoje da pomognu koliko mogu. ANSA navodi da je Dužepe del Omo, jedan vozač iz regionalnog transportnog preduzeća koji svaki dan vozi na liniji Amatriče-Akvila izašao na ulicu i otvorio autobus za građane koji su istrčali na ulice.
- Spavao sam u svojoj kući u Amartičeu kada me je probudila tutnjava. Uspaničen, obukao sam se i otišao do centra da vidim šta se dešava. Zatim sam dovezao autobus i sklonio ljude koji su bili na ulici, neki gotovo bez odjeće i upalio grijanje kako bi ih zaštito dok ne stigne pomoć - rekao je on italijanskoj agenciji.
Posjeta : 559