1
Propao vojni udar u Turskoj
Erdogan odolio pučistima!

    Vojni udar u Turskoj, protiv vlasti predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, po svemu sudeći, nije uspio. Turska vojska saopštila je večeras da je izvela državni udar i preuzela vlast u zemlji. Na poziv Erdogana, na ulice su izašle desetine hiljada ljudi, kako bi spriječili državni udar. I sam Erdogan se rano jutros avionom vratio u Istanbul. Premijer Turske, Binali Jildirim, tvrdi da je grupa unutar vojske pokušala pobunu. Mediji javljaju i da je u Ankari i Istanbulu došlo do sukoba vojske i građana i policije, koji su odani Erdoganu. U borbama ima žrtava na obje strane.

Erdogan je u obraćanju građanima rekao da nacija mora biti osigurana, bilo da prijetnju predstavljaju sigurnosne snage ili drugi izvori.
- Mi ćemo im odgovoriti. Članove stranaka i narod, pozivam da izađu na ulice, a mi ćemo im dati lekciju samim tim činom. Mi smo izdali naloge za hapšenje, ovom zemljom se ne može upravljati iz daleka. Mi imamo 40 miliona glasača koji su nas podržali, a ovi tenkovi ne pripadaju manjini, već ljudima - rekao je Erdogan.

Posjeta : 382