2
Britanci biraju svoju budućnost
Biti ili ne biti - u EU?

    U Velikoj Britaniji počelo je glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku, koje bi moglo u značajanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope. Birališta su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 23 sata. Još uvek nema zvaničnih podataka o izlaznosti, ali pojedini britanski mediji navode da veliki broj ljudi krenuo na glasanje, te da se na pojedinim biračkim mestima prave redovi.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".
Prema jednom od poslednjih istraživanja britanskog javnog mnjenja pred referendum koja je sprovedena za dnevni list "Tajms", pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu. U toj anketi, rađenoj u sredu, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.
Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživalaonu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.
Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".
O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi "Bregzit" vodio na "potpuno neistražen teren".
Na birališta izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.
Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.
Posjeta : 371