1
JU Dječji dom „Mladost“ iz Bijele proslavio je 70 godina postojanja
Humanost izražavaju . najsuptilnnije!

    -Ustanova kao što je ova, kad se u njoj na tako cjelovit i odgovoran način ostvaruju ciljevi zbog kojih je osnovana, predstavlja najfiniji, najsuptilniji izraz humanosti jednoga društva i brige koju ono orgnizovano ukazuje onima kojima je ta briga najpotrebnija.
Taj princip najšire humanosti bio je i ostao temeljni princip u radu svih ovakvih ustanova koje su formirane u Crnoj Gori - napomenula je ministarka rada i socijalne zaštite Zorica Kovačević na svečanoj akademiji povodom 70 godina postojanja JU Dječji dom „Mladost“ iz Bijele.

- Briga o najmlađima naša je najvažnija ljudska i profesionalna obaveza. Zaposleni u dječijem domu 'Mladost' već više od pola vijeka daju snažan doprinos inkluziji i sigurnom odrastanju velikog broja djece, kojoj je podrška društva od presudnog značaja za bolje i srećnije sjutra. Generacije koje odrastaju bez roditeljskog staranja su, pod okriljem ovog Doma,doživjele prve radosti i prve uspjehe. Stoga je ustanova kojom rukovodite, sa pravom postala simbolom humanosti i plemenitosti-navodi se u čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

Pobornik zaštite djece


- Bilo bi nepravedno da se ovom prilikom ne prisjetimo velikoga pobornika zaštite djece bez roditelja i njihovog zbrinjavanja, osnivača ove i drugih sličnih ustanova u Crnoj Gori – Lidie Blažove Jovanović, žene ratnika, čovjeka izuzetnih osobina, koja je i sama bila siroče bez roditelja. Njeno djetinjstvo, a posebno njeno ratno iskustvo, motivisali su je da svu svoju energiju u slobodnoj zemlji usmjeri na humanitarni rad i pomaganje ljudima. Znala je da kaže : »Ne znate kako je teško gledati dječije patnje u ratu" - podsjetila je Kovačevićeva.
Posjeta : 471