0
Odlazak poznate ex-YU i srpske pjevačice
Preminula Lola Novaković!

    Poznata jugoslovenska i srpska pjevačica Zorana Lola Novaković preminula je u 81. godini.

Lola Novaković rođena je 25. aprila 1935. godine u Beogradu. Izuzetno popularna bila je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka.
Njena izuzetna, ubedljiva, emotivna interpretacija, baršunast glas, nezaboravni sjaj u očima osvajali su publiku širom Jugoslavije, ali i Evrope, Bliskog istoka, Japana.
Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. godine je sa kompozicijom "Ne pali svetla u sumrak" osvojila 4. mjesto na takmičenju za "Pesmu Evrovizije".
Lola je zvanično počela svoju karijeru 1957. kada je primljena u Radio Beograd kao stalna vokalna solistkinja i iste godine je sa zapaženim uspehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu. Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pesmama "Alisa u zemlji čuda" i kubanskim hitom "Babalu" na španskom jeziku.
Ime Lole Novaković počinje da se pojavljuje na prvim stranicama beogradskih listova koji bilježe njene uspjehe u Bazelu, Berlinu, Drezdenu, Pragu, Varšavi, a 1958. je otišla u Liban, gde je, neplanirano, ostala godinu ipo dana.
Po povratku sa svjetske turneje, u Beogradu održava prvi solistički koncert u Domu sindikata, za koji su ulaznice bile rasprodate za dva nepuna časa.
Na Zagrebačkom festivalu januara 1962. Novaković je otpevala "Ti nisi došao". Pred publikom i TV kamerama, savladana emocijama, u sred pjesme se rasplakala što je publiku toliko impresioniralo da je dobila aplauz koji je trajao 10 minuta i zabilježen je kao najduži aplauz na domaćoj sceni.
Godine 1963. otišla je na šestomjesečnu turneju po Japanu i u pratnji orkestra Mantovanija nastupala je po svim japanskim gradovima i u mnogobrojnim televizijskim emisijama.
Pobjeđivala je na mnogim festivalima u zemlji, regionu ali i evropskim zemljama. Na međunarodnom festivalu "Roma canta", u Rimu 1964. u jakoj konkurenciji 14 pjevača, Lola nadmoćno pobjeđuje pjesmom "Ulica četiri fontane" i tu pobjedu je smatrala svojom najdražom u karijeri.
Lola je bila prvi domaći estradni umetnik koji je gostovao u Rusiji 1960. godine.
Učestvovala je u dječjoj televizijskoj emisiji "Na slovo, na slovo", kao i u snimanju filma "Šeki snima, pazi se", koji nije zabilježio neki poseban uspeh.
Udajom za estradnog umetnika Dragana Antića, što joj je bio drugi brak, Lola godinama biva meta domaće žute štampe.
Umorna od novinarskih izmišljanja, koji su je proglasili tajnim agentom CIA, a zatim objavili da je Lola u ruskom zatvoru, ona se sredinom sedamdesetih povukla sa scene, ali je za mnoge ostala "Prva dama domaće zabavne muzike", "Balkanska diva", "Kraljica evergrina", "Umetnica nad umetnicima".
Od 2000. godine, Lola je bila stalna članica Pozorišta na Terazijama, u emisijama Radeta Marjanovića "Dobra stara vremena" čije predstave gostuju po gradovima Srbije, Republike Srpske, kao i u inostranstvu.
Po raznim radijskim i televizijskim studijima postoji oko 500 tonskih zapisa Lolinih pesama koje su izašle na oko pedeset albuma.
Hitovi poput "Marike", "Vrati se", "Neko čeka na mene", "Ljubi me", "Voli me sad", "Posle mene", "Posle tebe", "Reka suza", "Duga topla noć", "Misli na mene", "Beli bagrem opet cveta", "Tiše, tiše", "Beograde, ljubavi moja", "Zasvirajte violine" i danas mnoge asocira na vreme puno optimizma, nežnosti, emocija.
Posjeta : 627