0
Najvažnija namirnica u arapskom svijetu
Urma - lijek za sve!

    Najvažnija namirnica u arapskom svijetu. Pomažu kod anemije, hipertenzije, povišenog holesterola, dijareje, čak i karcinoma.

Najvažnija namirnica u ishrani arapskog svijeta je urma ili datula. Toliko je važna, da je zovu "hljeb pustinje", a u drevnoj Grčkoj je poznata i kao "voće bogova". Raste u pustinjskim oazama, na ženskim palmama, u ogromnim grozdovima. Jedina je biljka u Sahari, koja čovjeku može da pomogne da preživi.
Palme cvjetaju u martu, kada se vrši oprašivanje neophodno za stvaranje plodova. Prenos polenovog praha sa muških palmi u ženske cvjetove obavljaju specijalno obučene osobe i to je jedini način oprašivanja.
U zdravstvenom i nutritivnom smislu, urme smatraju najzdravijim voćem na planeti. Lako se vare, a dugo čuvaju sitost. Prava su riznica vitamina, odlične za djecu i odrasle.
Bogat su izvor prirodnih vlakana, koji su neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji urme posjeduju u zavidnim količinama, savršena je alternativa običnom šećeru. Ovo voće je i izuzetno djelotvorno u liječenju anemija, hipertenzije, holesterola i drugih bolesti, čak i raka.
Anemične osobe bi trebalo da ih jedu što više, jer su odličan izvor gvožđa, posebno se preporučuju djeci u pubertetu i trudnicama. Osim toga, snižavaju holesterol i jačaju srce. Lijek se pravi tako što se tokom noći urme sa sjemenkama potope u vodu. Ujutru se koštice sklone, a mesnati dio urme samelje u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su prenoćile. Uzima se nekoliko puta tokom dana za jačanje srca.
Odlične su i za vid, jer sadrže lutein i zeaksantin. Oni su posebno važni za zdravlje mrežice i makule oka, zbog čega ih nazivaju "vitamini za oči". Ova dva sastojka mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.
Zaustavljaju i dijareju, jer su bogate kalijumom. Redovnim konzumiranjem regulišu rad crijeva. Pomažu da se hrana brže i lakše svari, a višak što prije izbaci iz organizma. Laksativ od urmi za stimulisanje lijenih crijeva sprema se tako što se uveče u hladnu vodu potopi nekoliko plodova. Tokom noći puštaju sok, koji se ujutru popije na prazan stomak.
Kada se jedu u umjerenoj količini, brzo zasite, tako da su dobre za mršavljenje. Ali, ako se preteruje, brzo dolazi do gojaznosti jer kilogram ovog voća sadrži gotovo 3.000 kalorija.




Posjeta : 1563