3
Jednoglasna odluka Pretresnog vijeća Haškog tribunala
Šešelj oslobođen - svih optužbi!

    Haški tribunal donio je presudu prema kojoj lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, nije kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Predsedavajući Pretresnog vijeća sudija Žan Klod Antoaneti je saopštio da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza ni po jednoj od devet tačaka optužnice i izricanje presude je zaključio rečima: "Vojislav Šešelj je slobodan čovjek". Samo po jednoj tački optužnice je donijeta jednoglasna odluka Pretresnog veća.
Predsjedavajući Pretresnog vijeća Žan Klod Antoaneti je rekao da Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno pravnih argumenata za potvrdu optužnice o zločinima protiv čovječnosti.
Sudsko vijeće je ocijenilo da projekat „Velike Srbije“, za koji se zalagao Šešelj, politički, a ne kriminalni.
Navedeno je i da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza za postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da je cilj dogovora bila odbrana Srba, a ne progon Hrvata.
Vijeće je ocijenilo da Šešeljevi zapaljivi ratni govori nijesu uticali na zločine koji su se kasnije dešavali.
Četiri godine od završetka suđenja Pretresno vijeće će izriče prvostepenu presudu optuženom za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.
Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi ranije predložilo sudu da Vojislava Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu.
Šešelj se teretio na osnovu individualne krivične odgovornosti za progone, deportacije, ubistva, mučenja, bezobzirno razarenje, uništavanje ili nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji i obrazovanju, kao i za pljačkanje javne ili privatne imovine.
Posjeta : 539