0
Ispitivanje javnog mnjenja agencije "Damar"
Za NATO - 47,3 odsto građana!

    U ovom trenutku 47,3 odsto građana podržava, a 37,1 odsto se protivi učlanjenju Crne Gore u NATO. Neopredjeljenih je 15,6 odsto, pokazuje istraživanje Agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Damar".

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO istraživanje je urađeno od 19. do 24. januara 2016. godine.
Istraživanje „Stavovi i mišljenja građana o pristupanju Crne Gore NATO’’ je urađeno na uzorku od 1100 ispitanika u 10 crnogorskih opština.
Kako se navodi u saopštenju, istraživanje je pokazalo da ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO 48,3 odsto građana Crne Gore bi glasalo "ZA", a 35,0 odsto "PROTIV" učlanjenja naše države u ovaj savez. Neodlučnih je 16,7 odsto.
Za ovo istraživanje korišćen je dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore, a rezultati serije
istraživanja, od početka juna 2015. do kraja januara 2016. pokazuju konstantan rast podrške građana učlanjenju Crne Gore u NATO.
- Taj rast se odvija realitivno usporeno, ali stabilno i kontinuirano. Naime, za proteklih 8 mjeseci procenat pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO porastao je za 5,7 odsto. Istovremeno, u ovom periodu, procenat protivnika se smanjio za 2,6 odsto, a neopredjeljenih za 3,1 odsto. Paralelno sa porastom nivoa podrške javnosti učlanjenju Crne Gore u NATO, rastao je i broj onih koji misle, bez obzira da li podržavaju ili ne to učlanjenje, da će naša zemlja postati članica NATO - saopšteno je iz Komunikacionog tima.
Podsjećaju da je u junskom istraživanju iz 2015. godine, 63,6 odsto anketiranih izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u istraživanju iz januara 2016. godine taj procenat je 76,3 odsto.
- Do ovolikog rasta došlo je zbog činjenice da je Crna Gora, u međuvremenu, dobila zvanični poziv za učlanjenje u NATO - navodi se u saopštenju.
Posjeta : 601