2
Ruska državna Duma
Usprotivili se ulasku - CG u NATO!

    Ruska državna Duma usvojila je danas Izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom koju je pripremio Komitet Državne Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a.
Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO.
Uvjeravajući da poštuju suvereno pravo svake države da osigura bezbjednost svojih građana, poslanici navode da "blokovski pristup, uvlačenje novih država, posebno protiv volje njihovih naroda, u vojne alijanse, predstavljaju politički instrument iz doba hladnog rata", prenosi TAS.
- Crnogorske vlasti na svaki način izbjegavaju održavanje referenduma o evroatlantskim integracijama zemlje, bojeći se da čuju glas naroda. Pritom se značajne sume ulažu u fanatičnu pronatovsku propagandu i namještanje rezultata istraživanja javnog mnjenja - ocjenjuju ruski poslanici.
Navodi se da "težnja režima Mila Đukanovića da uđe u NATO protivrječi volji većine naroda", a da je "vještačko guranje Crne Gore u NATO direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999."
Duma, kako se navodi, izražava nadu da će pri rješavanju pitanja ulaska u NATO, kako u Podgorici, tako i u Briselu, "preovladati zdrav razum, težnja ka širokoj saradnji van blokova i linija podjele radi prosperiteta i bezbjednosti naroda od Vankuvera do Vladivostoka".
Posjeta : 679