1
U pećinama Južne Afrike
Otkriven novi - ljudski predak!

    Naučnici su pronašli ostatke ljudske vrste u grobnicama duboko u pećinama Južne Afrike. Otkriveno je 15 djelova kostura koji su najveće otkriće takve vrste u Africi. Studija objavljena u časopisu “Elife” implicira da je vrsta bila sposobna za ritualna ponašanja.

Vrsta je nazvana Naledi i uvrštena je u skupinu Homo u koju spadaju moderni ljudi. Naučnici nijesu uspjeli da detektuju u kojem su periodu ovi ljudi živjeli, no naučnik koji vodi tim, profesor Li Berger rekao je za BBC da vjeruje da bi mogli da budu među prvima naše vrste (rod Homo). Jedna od pretpostavki je da su živjeli i prije tri miliona godina u Africi. Rekao je i da bi oni mogli biti svojevrsni "most" između primitivnih dvonožnih primata i ljudi.
Profesor Kris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja rekao je da je otkriće izuzetno važno.
- Otkriće novih vrsta sugeriše da je priroda eksperimentisala s evolucijom jer je omogućen razvoj različitih tipova vrsta nalik na ljudske koji su se razvijali u različitim dijelovima Afrike. Samo jedna linija je eventualno preživjela kako bismo mi danas bili to što jesmo - rekao je za BBC.
Pronađeni ostaci lobanja, kostiju šake i stopala nevjerovatno su slični kosturu modernog čovjeka.




Posjeta : 1458