2
Poslije Bushovog potpisa kojim ukida izvozne poreske olakšice za američke korporacije
I EU ukida sankcije SAD

       Evropska unija suspendovaće sankcije na američke proizvode, u vrijednosti četiri milijarde dolara, objavila je u danas Evropska komisija, tri dana nakon što je američki predsjednik George W. Bush potpisao zakon kojim se opozivaju nezakonite porezne subvencije izvozu.

       Ipak, Komisija je kazala da će zatražiti dalje konsultacije unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi odredila je li američki izvozni režim sad usklađen s međunarodnim pravom.

       "Evropska komisija snažno odobrava potpis američkog predsjednika na zakon kojim se opozivaju nezakonite izvozne subvencije, što tako postaje američkim zakonom", stoji u saopštenju Komisije.

       Bush je u petak potpisao Zakon o stvaranju radnih mjesta u SAD-u u 2004, kojim se ukidaju izvozne poreske olakšice za američke korporacije, koje je u 2003. WTO ocijenio nezakonitima.

       Novi američki zakon, usvojen s ciljem da se ukinu evropske trgovinske sankcije, ipak je produžio za još jednu deceniju darežljivu pomoć američkim kompanijama, koja se procjenjuje na gotovo 140 milijardi dolara.

       Naime, stari zakon omogućavao je američkim kompanijama koje posluju putem poreskih utočišta u inostranstvu, da ostvaruju koristi od smanjenih izvoznih poreza. Novi zakon predstavlja veći podsticaj preduzetnicima, ali novac je usmjeren programima na domaćem tržištu.





Posjeta : 1671