0
Zlatni standard prehrane odojčeta
Dojenje pozitivno - i za bebu i za majku!

    Dojenje je zlatni standard prehrane odojčeta, a majčino mlijeko prilagođeno je djetetu koje majka doji, kaže nutricionista Tena Niseteo i dodaje da dojenje ima nesporan i dokazan pozitivan uticaj na odojče, ali i na majku koja doji.

- Posljednjih godina u porastu je isticanje važnosti dojenja, a statistički podaci govore da su majke sve predanije isključivo dojenju u ovom važnom životnom razdoblju - rekla je ona.
Prema njenim riječima, majčino mlijeko je jedina "živa hrana" pa se mijenja s obzirom na potrebe odojčeta, a zanimljivo je da se promjene u sastojcima događaju čak i za vrijeme samog dojenja.
- Poznato je da tokom laktacijskog razdoblja majčino mlijeko mijenja svoja svojstva pa tako iz oblika guste žućkaste tečnosti visoke energetske vrednosti i nutritivnog sastava, kolostruma (prvog mlijeka), kroz prelaznu fazu poprima svoj zreli oblik - ističe Niseteo.
Ona podsjeća da je sastav majčinog mlijeka jedinstven i da osim nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj djeteta, sadrži i niz biološki aktivnih sastojaka poput enzima, hormona, faktora rasta, antitela, imunih ćelija, ali i živih mikroorganizama koji se smatraju prvim probioticima, pa zato dojenje ima neosporno pozitivan učinak na rast, razvoj i zdravlje djeteta.
Niseteo ukazuje da se energetske i nutritivne potrebe odojčeta brzo menjaju tokom njegove prve godine života zbog čega dolazi do promjene sadržaja gotovo svakog sastojka majčinog mlijeka.
Takođe, ona ističe da proteini u majčinom mlijeku nemaju samo ulogu hranjivih sastojaka, već su oni mnogo više pa čine najveći broj biološki aktivnih supstanci koje djeluju na razvoj svih organskih sistema, a posebno razvoj imunološkog, moždanog i hormonalnog sistema.
Svjetska zdravstvena organizacija i Evropsko društvo za dječiju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) savjetuju davanje kravljeg mlijeka djetetu tek poslije napunjene prve godine.




Posjeta : 1632