0
Ljudsko tijelo je sposobno da pošalje upozorenje čak i sedmicama unaprijed
Simptomi koji ukazuju - na infarkt!

    Ljudsko tijelo je sposobno da pošalje upozorenje na nadolazeći srčani udar danima, čak i sedmicama unaprijed.

Nedavna studija Univerziteta Djuk otkrila je da više od 60 odsto ljudi koji dožive srčani udar ne prepoznaju njegove simptome. Svaki četvrti srčani udar je „tihi“, a oni se povezuju sa znatno većom smrtnošću.
Netipični simptomi srčanog udara dugo su bili tema istraživanja doktora Šonsija Krandala, rukovodioca odsjeka za transplantaciju Kardiovaskularne klinike „Palm Bič“ na Floridi. Iako stručnjak za bolesti srca, dr Krandal je umalo umro od srčanog udara u 48. godini, jer nije dovoljno pažnje obratio na netipične simptome.
Čak ni najtipičniji simptom, oštar bol u centru grudnog koša koji „prodire“ na leđa, pacijenti često ne shvataju ozbiljno.
- Simtpomi postoje i kod tihog srčanog udara, ali se najčešće pripisuju stomačnom gripu, lošem varenju, umoru, bolu u leđima - pojašnjava dr Krandal.
- Oštar bol u nekom drugom dijelu tijela, osim grudi, može lako da ukaže na nadolazeći infarkt. To su najčešće nadlaktice, leđa, vrat, vilica, pa čak i stomak. Ali pacijenti ga obačno odbace, to jest pripišu bolu u mišiću, a najčešće je taj bol kratkotrajan. Ovi bolovi mogu da se periodično javljaju i nestaju i do mjesec dana prije srčanog udara.
Bol u drugim dijelovima tijela je češći simptom srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Žene češće osjećaju mučninu i znojenje.
Mučina, problemi sa varenjem i znojenje takođe mogu da budu simptomi infarkta, naročito ako se jave u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.
Nedostatak daha ili kratak dah sa otežanim disanjem treba da bude alarm. Ako se javi zajedno sa bolom u grudima, treba otići kod doktora i to što prije!





Posjeta : 1613