0
Za dugogodišnji doprinos američkoj kulturi
"Kenedi" za - petoro umjetnika!

    Petoro umjetnika dobilo je nagradu Centra "Kenedi" za dugogodišnji doprinos američkoj kulturi.

Na sinoćnjoj ceremoniji u glavnom gradu SAD, Vašingtonu, nagrade su uručene glumcu Tomu Henksu i glumici Lili Tomlin, muzičarima Stingu i Alu Grinu i balerini Patriši Makbrajd.
Prije uručivanja nagrada, u Bijeloj kući ih je pozdravio predsjednik SAD Barak Obama. Vodeći izvođači i istaknute ličnosti Holivuda, Brodveja i Vašingtona okupili su se na gala ceremoniji u Centru "Kenedi" u Vašingtonu, a voditelj predstave bio je Stiven Kolber.
Snimak tog događaja biće emitovan na televiziji 30. decembra. Reditelj Stiven Spilberg, koji je sarađivao s Henksom (58) u brojnim projektima, izjavio je na ceremoniji da je "omiljeni američki sin" otvorio naciji prozor filmovima kao što su "Filadelfija", "League of their Own", "Forest Gamp", "Apolo 13" i "Spasavanje redova Rajana".
Mladi muzičari interpretirali su Stingovu muziku u njegovu čast. Sting se pojavio 1978. s bendom The Police i hitovima kao što su "Roxanne" i "Every Breath You Take", prije nego što je krenuo u solo karijeru.
Dobitnik je 16 nagrada Gremi. Lejdi Gaga otpjevala je "If I Ever Lose My Faith in You", Esperansa Spalding "Fragile" i Bruno Mars miks pesama "So Lonely", "Roxanne" i "Message in A Bottle".
Sting (63) je rekao za AP da mu je ovim priznanjem odata velika čast. "Znate, za jednog Engleza da dobije ovo priznanje, nije jedinstveno, ali je rijetko i shvatam ga vrlo ozbiljno", rekao je on.
Glumica Lili Tomlin (75) napravila je karijeru kao komičarka pošto se preselila u Njujork gdje je radila kao konobarica. Ona je kasnije ostvarila zapažene komičke numere na Brodveju i na filmu, uključujući i onu u filmu "Nine to Five" sa Džejn Fonda i Doli Parton. Rekla je da ne može da veruje da dobija priznanja Centra "Kenedi".
"Nikad nijesam bila dio insajderskog kruga, a evo me ovdje", rekla je Tomlinova.
Al Grin (68) jedan je od prepoznatljivih glasova soul muzike iz Memfisa, među njegovim hitovima su "Let´s Stay Together", "Take Me to the River i "Here I am" (Come and Take Me).
Patriša Makbrajd (72) je svoju umjetničku karijeru ostvarila u igri, pridružila se Njujork siti baletu sa 16 godina i ubrzo je postala prima balerina te grupe sa 18 godina, i ostala na tom mjestu 28 godina.
Plesači iz baletskih grupa iz Bostona, Njujorka i Šarlota nastupili su u njenu čast na sinoćnoj ceremoniji. Nagrade Centra "Kenedi" dodeljuju se pojedincima koji su doprineli definisanju američke kulture u oblasti umjetnosti.

Posjeta : 967