0
Otkriće turskih arheologa
Našli ostatke - Trojanskog konja?!

    Tim turskih arheologa koji istražuje iskopine na lokalitetu za koji se veruje da je nekada bio grad Troja, pronašli su ostatke ogromnih drvenih dasaka. Da li je ovo konačni dokaz postojanja legendarnog Trojanskog konja?!

Desetine dasaka od kojih su neke duge i do 15 metara bile su nekada deo velikog antičkog broda. Međutim, pronađene su spojene na veoma neobičan način i to na mestu koje je bilo unutar zidina Homerove Troje!
Za mističnu drvenu životinju koju je opisao veliki antički pisac u svom remek delu Odiseja dugo se verovalo da prestavlja samo metaforu za neku drugu ratnu mašinu ili prirodnu katastrofu. Međutim, ako se pokaže da su pronađene daske zaista bile deo velikog konja, to će značiti da su se događaju opisani u Odiseji bukvalno tako odigrali.
U ovo veruje i tim arheologa predvođen dvojicom bostonskih profesora.
– Testiranje ugljenikom i drugim indikatorima pokazuju da daske i drugi pronađeni artefakti potiču iz 11. ili 12. veka pre Hrista. Ovo se poklapa sa periodom trajanja Trojanskog rata koji navode mnogi antički pisci – tvrdi Kristin Moris, jedna od glavnih arheologa na projektu.
Inače, nalazište u blizini morske obale jugozapadno od Dardanela pod planinom Idom u severozapadnoj Turskoj, decenijama privlači naučnike iz celog sveta. Otkrio ga je nemački arheolog Hajnrih Šliman tokom 1870-ih proglasivši da je „iskopao Troju”
Kasnija su iskapanja otkrila više gradova sagrađenih u različitim razdobljima. Jedan od ranijih gradova (Troja VIIa) često se navodi kao homerska Troja, ali ta je tvrdnja i dalje sporna.
Novija iskopavanja su pronašla tragove puno starijeg naseljavanja tog područja koja sežu u 5 hiljada godina p. n. e.




Posjeta : 1627