1
Novo istraživanje francuskih naučnika
Mozak odlučuje - i u snu!

    Novo istraživanje francuskih naučnika pokazuje da ljudski mozak u toku sna, radi mnogo više nego što se mislilo. Studija ukazuje da možemo da prepoznamo i kategorišemo reči dok spavamo.

Naučnici su uspjeli da dokažu da je mozak u toku sna mnogo aktivniji nego što se mislilo.
- Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se vjerovalo - kaže koautorka studije i kognitivni neuronaučnik iz Pariza Sid Kuder, piše Hafington post.
- Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo, jer dijelovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari - objašnjava Kuderova.
U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena, koji su dovršavali zadatak klasifikacije riječi.
Zadatak je podrazumijevao slušanje izgovorenih reči, a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili lijeve ruke - životinja (desna ruka), a objekat (lijeva ruka).
Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga.
Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno riječi i dok su spavali.
Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvjesnom stanju, iako ruka fizički nije pomjerana u snu.
Jedina razlika je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada riječ, dok su spavali.
- Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve - od donošenja odluka do pripremanja reakcije - navodi Kuder.
- Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osjetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove - dodaje Kuder.




Posjeta : 1557