0
Hoće li tona biti dovoljna
Crnogorac sprema - kačamak za Ginisa!

    Tradicionalno jelo kačamak, koje je i danas jedno od prepoznatljivijih jela domaćina širom Crne Gore, uskoro bi moglo da postane poznato širom svijeta. Svetozar Radonjić, inženjer agronomije iz Podgorice, priprema se da, zajedno sa prijateljima, napravi kačamak koji bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Radonjić, koji je direktor kompanije za proizvodnju zdrave hrane, u razgovoru za agenciju Anadolija, rekao je da će se miris domaćeg kačamaka širiti kao nikada prije i da će to biti događaj za pamćenje. Cilj je, kako je kazaoi, da se afirmiše proizvodnja kačamaka i kukuruznog hljeba.
- Nadam se da ću zajedno sa prijateljima uspjeti da organizujem pravljenje kačamaka za Ginisa. Iako smo u početku govorili da ćemo praviti kačamak od tri tone, mislim da će biti dovoljno napraviti kačamak od hiljadu kilograma - kazao je Radonjić.
Za njegovu namjeru već su upoznati ljudi iz asocijacije za Ginisa.
- Dobili smo pismo asocijacije Ginisove knjige rekorda. Međutim, mi imamo jedan problem, a to je, ne možemo njima na engleski jezik prevesti riječ kačamak. Mnogi su pokušavali, ali bitno je istaći da kačamak nije isto što i palenta - kaže Radonjić.
Već 21. septembra, na dan kada je Crna Gora 1991. proglašena ekološkom državom, Radonjić će sa s prijateljima kao uvertiru za Ginisa praviti kačamak, ali u manjim količinama.
- I dalje tražimo ljude koji će nam pomoći u toj akciji pravljenja kačamaka. Nadam se da će neko prepoznati značaj promocije kukuruza. Ako sve bude kako sam zamislio, kačamak za Ginisa ćemo praviti sredinom oktobra - kazao je Radonjić.





Posjeta : 1571