0
Želite da sačuvate stečeni ten
Sedam savjeta za - preplanulu put!

    Godišnji odmor vam je prekratak i želite da sačuvate stečeni ten što je više moguće? Držite se ovih savjeta i rezultati neće izostati

1. Piling prije sunčanja
Postavite dobru osnovu za preplanulu put. Prije izlaganja suncu uradite kvalitetan piling tijela i odstranite sve mrtve ćelije. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će "upiti sunčevu zrake“, osigurati vam lakše tamnjenje pa će i preplanula put duže trajati.
2. Zaštitne kreme sa visokim faktorom
Boja koju ste stekli postepenim izlaganjem biće postojanija od brzog „pečenja“ na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite da redovno nanosite preparate za zaštitu s visokim faktorom na sve izložene djelove tijela.
3. Hidratacija tijela
Boja će biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite sebi na svakih par dana njegujuću kupku na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno nanosite omiljeno mlijeko ili ulje na tijelo.
4. Jaka hemijska sredstva za tuširanje
Izbjegavajte upotrebu jakih sapuna u ličnoj higijeni, pa će vam i preplanula boja duže trajati. Izbjegavajte šokiranje organizma izuzetno hladnom ili vrućom vodom – pametno bi bilo tuširati se mlakom vodom.
5. Trljanje peškirom
Ukoliko želite da zadržite boju nakon ljetovanja, zaboravite na frotirne peškire i snažno trljanje tijela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na suncu. Dodatan efekat postići ćete ako na mokru kožu nanesete dječije ulje za tijelo i tako se prepustite strujanju ljetnjeg vazduha u domu.
6. U borovom hladu
Održavajte preplanulog ten „skrivanjem“ u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčevi zraci dopreće do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidratizaciju! Popijte bar osam čaša vode dnevno, a od koristi će biti i zeleni čaj.
7. Narandžasta i zelena hrana
Preplanula put i karotenidi se slažu. Ovi pigmenti narandžaste, crvene i zelene boje koji se nalaze u povrću i voću, zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu ishranu stoga ubacite paradajz i papriku. Napravite sok od šargarepe, dinje i breskve, a jedite i mnogo spanaća, kelja, kupusa i zelene salate.




Posjeta : 1622