3
Prva izložba projekta na temu „Koegzistencija - za novi jadranski koine“ od sjutra u Tirani
U postavci - 25 radova!

    Prva izložba projekta na temu „Koegzistencija - za novi jadranski koine“, okupila umjetnike iz zemalja, koje participaraju u projektu (Albanije, Crne Gore, Hrvatske i dvije regije Italije, Veneto i Pulja), a koji su imali zadatak da u predhodnom periodu naprave po jedan rad na temu “Koegzistencija - za novi jadranski koine“, biće od sjutra u 19 otvorena u Tirani.
Postavku čini 25 radova, a izložba je putujućeg karaktera i u do marta 2015. obići će sve centre umjetnosti zemalja učesnica.

Producent serije izložbi je Fondacija „Pino Paskali“ iz regije Pulja, koji su osmislili i oblikovali koncept uz angažovanje tima kustosa i stručnih saradnika. Prva od pet etapa izložbe savremene umjetnosti će se održati u neformalnom izložbenom prostoru „Piramida“ u Tirani, jednom od kultnih građevinskih zdanja iz perioda Envera Hodže, čiji projekat obnove traje i danas.
Crnogorski umjetnici koji izlažu u ovom projektu su: Irena Lagator Pejović, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Natalija Vujošević.
Umjetnici koji su selektovani od italijanske istoričarke umjetnosti i kustoskinje Marije Paole Spineli u saradnji sa savjetnikom za likovnu umjetnost u Ministarstvu kulture, Borisom Abramovićem, predstaviće savremenu crnogorsku likovnu scenu kroz forme crteža, fotografije, videa i instalacija.
Prema riječima kustoskinje Marije Paole Spineli, za napravljeni izbor zaslužna je heterogenost jezika i izražajnost medija koje su umjetnici koristili u svojim radovima. „Razmišljati o suživotu znači razmišljati o heterogenosti. Jadransko stanovništvo oduvijek se bavilo ovim pitanjem, koje predstavlja polaznu tačku za razvoj kulture, religije, umjetnosti, filozofije i književnosti. Kod svakog od umjetnika koji će izložiti svoje radove, tema heterogenosti artikulisana je kroz različite aspekte. Foto-instalacija Irene Lagator Pejović, naslovljena: „Experience, Economy, History“ (Iskustvo, ekonomija, istorija), dotiče se ove teme sa ekonomskog i sociološkog stanovišta, dok video-instalacija Jelene Tomašević, pod nazivom: „Personal Freedom“ (Lična sloboda) – to čini kroz intimni odnos između pisanih riječi i suprotstavljenih slika – video-prikaza. Rad Jovane Vujanović , u formi štampe crteža na platnu, naslovljen: „Once upon a Dream“ (Nekada davno u snu), navedenu heterogenost izražava kroz mješavinu drevnih mitova i savremenih fetiš objekata. Kada je u pitanju instalacija Natalije Vujošević , nazvana: „The Winner“ (Pobjednik/ca), heterogenost se reflektuje kroz stvaranje lične arhive, evokacijom sjećanja na izgubljene predmete, dok se kod Igora Rakčevića u zvučnoj instalaciji pod nazivom: „Sent by Mr. Marconi“ (Poslato od strane g. Markonija), to čini reprodukovanjem prve radio veze između dva jadranska grada, Bara i Barija, koju je prvobitno uspostavio Guljelmo Markoni“, ističe kustoskinja Spineli.
Osim crnogorskih umjetnika izlažu i umjetnici iz Albanije: Endri Dani, Sulejman Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj, Anila Rubiku, iz Hrvatske: Gildo Bavčević, Fokus Grupa, Ana Husman, Nika Rukavina, Davor Sanvincenti, iz Italije – regija Veneto: Đulija Marija Beli, Kjara Bugati, Enej Gala, Anamarija Makapani, Franćeska Piovezan, regija Pulja: Dario Agrimi, Sara Ćiraći, Đanamarija Đaneti, Franćeska Loprieno, Đuzepe Teofilo.
Umjetnici iz različitih geografskih područja, pod koordinacijom tima kustosa, na čelu sa Fondacijom Muzeja „Pino Paskali“, u saradnji sa koordinatorima iz partnerskih zemalja, bavili su se zajedničkim temama kao što su priče i naracije, mitovi i legende, duhovnost i religija, migracije i nomadski način života, a sve u cilju istraživanja ideje jadranske pripadnosti i zajedničkog evropejstva.
Osnovna zamisao je uspostavljanje konkretnog i direktnog dijaloga između susjednih zemalja, sprovođenjem niza kulturnih akcija, usmjerenih ka pronalaženju tačaka istovjetnosti i tačaka razilaženja među narodima koji dijele “Mare Nostrum” Jadranskog Mediterana.
Tirana će biti prvi grad domaćin izložbe „Koegzistencija“ od 1. do 24. avgusta. Izložbu je priredio kritičar i kustos Roberto Lakarbonara, u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Tirani i GKA – Nacionalnom umjetničkom galerijom u Tirani.




Posjeta : 2131