2
Istraživanje više od 8.000 parova blizanaca pokazalo
Hronični bol - nasljedan!

    Predispozicije za pojavu hroničnog bola možda se nasljeđuju, pokazuje istraživanje britanskih naučnika koji su proučavali četiri česta sindroma hroničnog bola kod blizanaca.

Istraživanje više od 8.000 parova blizanaca pokazalo je da su bolna stanja poput sindroma iritabilnog kolona, bola u mišićno koštanom sistemu, bolest suvog oka zajednička osobama koje dele istu DNK, piše portal Pliva.
- Ovo istraživanje jedno je od prvih koja ispituju ulogu nasleđa i faktora okoline u objašnjavanju veza izmedu različitih sindroma hroničnog bola. Rezultati jasno sugerišu da se hroničan bol može nasleđivati u porodicama - kaže vodlja istraživanja Fransis Viliams s Kings koledža London.
Ona dodaje da bi daljim istraživanjima rezultati mogli dovesti do liječenja koja mogu promijeniti živote onih koji pate od hroničnog bola.
Dok uticaj okoline vjerovatno igra ulogu u pojavi četiri hronična bolna stanja, geni bi mogli biti odgovorni za čak do dvije trećine šansi za razvoj nekog sindroma hroničnog bola, vjeruju autori istraživanja.
Iako hroničan bol može da bude povezan s drugim medicinskim stanjima, vjeruje se da je izazvan problemima sa nervnim sistemom i slanjem bolnih signala u mozak uprkos nepostojanju očiglednih oštećenja tkiva.
Stručnjaci nastoje da otkriju više o hroničnom bolu da bi poboljšali kvalitet života milion ljudi koji ga trpe i zato je naučni tim odlučio da prouči jednojajčane i dvojajčane blizance, jer te dve grupe daju idealnu priliku za upoređivanje i proučavanje uticaja gena.




Posjeta : 1595