1
Melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma
Tanjite struk - santimetar dnevno!

    Zahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno obim struka za 1 cm. Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid”, tvrdi je dr Stefanovska.

Glavni sastojci ovog recepta su svježi ren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
O renu

Ren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a ren težinu zlata.”
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu, jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimuliše lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Ren podstiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.
Ako imate veći korijen, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izrendani ren ostane svjež i nakon tri nedjelje, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske
Sastojci:
- 125 gr rena
- 3 neprskana limuna
- 3 kašike meda
Postupak:

Izmiksajte 125 grama rena.
Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomiješajte sa izmiksanim renom.
U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmiješajte.
Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke.
Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obimm struka smanjuje.





Posjeta : 1599