0
Umjesto prečeste upotrebe analgetika
Protiv glavobolje - pečenim krompirom!

    Ukoliko imate problem sa glavoboljom, pokušajte da je izliječite ili spriječite namirnicama koje sadrže blagotvorne sastojke i djeluju na same okidače bola.

Umjesto prečeste upotrebe analgetika, bolje je pokušati sa prirodnim načinima liječenja, a sljedeće namirnice mogu da pomognu.
Pečeni krompir
Naš omiljeni prilog uz glavno jelo može da pomogne i ublaži glavobolju, naročito ako ima veze sa konzumacijom alkohola prethodnog dana.
- Pošto je alkohol diuretik, on izaziva ne samo dehidrataciju već i gubitak kalijuma. Hrana bogata kalijumom može da olakša glavobolju od mamurluka - kaže dijetetičarka Erin Palinski.
Pečeni krompir jedan je od najimpresivnijih izvora kalijuma: čak 721 mg, u poređenju sa, inače popularnom, bananom koja ima 467 mg.
Lubenica
Najčešći uzrok glavobolje jeste dehidratacija, čak i ako nije povezana s mamurlukom, tvrdi nutricionistkinja Stela Metovas. Zato vrijedi pokušati sa bogatom kobinacijom voća i povrća koja sadrži esencijalne minerale kao što je magnezijum, jer tako možemo čak i da preveniramo glavobolju. Odličan koktel je sledeći: 200 gr lubenice, malo leda, pola kašičice meda i malo narendanog đumbira.
Susam
Sitno susamovo sjeme je, zapravo, prava nutricionistička mini bomba.
- Susam je bogat vitaminom E - objašnjava Palin. Susam pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i umiri migrena tokom menstruacije. Zato svaku vašu salatu, prženo jelo, pa čak i supu, pospite s malo susama. Bolje od aspirina.




Posjeta : 1680