2
Kako dobiti bitku sa nesanicom
Za dobar san - promijenite navike!

    Uprkos mnogobrojnim preporukama kako da se postigne što kvalitetniji i bolji san, određeni procenat ljudi i dalje gubi bitku sa nesanicom. Za njih su stručnjaci ponudili još nekoliko savjeta, koji bi mogli da im pomognu da utonu u blaženstvo mirnog i opuštajućeg spavanja.

Spavaća soba, tiha i mračna, jedino je mjesto gdje bi trebalo da se spava. U takvom ambijentu luči se melatonin, hormon koji reguliše cirkadijanski ritam, odnosno tjelesni sat za bolje spavanje. Ako je vazduh previše suv, stavite uređaj koji povećava vlažnost.
Ustaljene navike takođe su veoma bitne, a podrazumevaju odlazak u krevet svako veče u isto vreme. Organizam takve navike pamti i prepoznaje, a ukoliko postoji problem da se zaspi, čitanje lake literature ili meditiranje je dobar način opuštanja i uspavljivanja.
Krevet je mjesto isključivo za spavanje, što znači da u njemu ne treba obavljati ozbiljne mentalne poslove ili gledati televizor.
Stanje želuca vrlo je važno, jer pun ili prazan može da poremeti san. Varenje drži organizam budnim, a ukoliko je želudac prazan, san može da poremeti pojačano lučenje kisjeline.
Oprez sa kofeinom naročito se odnosi na osobe u zrelom dobu. Kod njih je metabolizam usporeniji, tako da kofein u organizmu ostaje duže i od deset sati. Poželjno je da posljednja doza bude uneta šest sati prije spavanja.




Posjeta : 1592