1
Nevjerovatna slika iz Kotora
Smokva nikla iz - magnolije!

    Nevjerovatno sliku zabilježena je ispred starog grada u Kotoru, gdje je iz drveta magnolije iznikla smokva. To prema riječima, profesora Biotehničkog fakulteta Momčila Radulovića, nije neuobičajena pojava, jer, kako je naveo, divlja smokva može da nikne na čudnim mjestima, pa čak i na kamenom mostu.

U južnom dijelu Crne Gore ima je svuda, a sjeme uglavnom prenose ptice. Ona donosi plod tri puta godišnje i njen treći rod ostaju na stablu do proljeća. Tokom zime to je lako dostupna i kvalitetna hrana za ptice“, rekao je Radulović Portalu RTCG.
Dešava se, kaže on, da divlja smokva iznikne na čudnim mjestima kao što je na primjer sredina kamenog mosta, da bi poslije pet ili šest godina obilno rađala iako ne dotiče zemlju.
Radulović tvrdi da malo udubljenje u deblu magnolije, što smo zabilježili u Kotoru, vrlo je pogodno mjesto za rast smokve, jer tu ima organske materije i dovoljno hrane za nicanje sjemenke smokve.
- Magnoliji tokom čitave godine otpada staro lišće koje truli i stvara humus. Inače smokva i magnolija su genetski vrlo udaljene vrste. Magnolija je zimzelena vrsta koja potiče iz Sjeverne Amerike, a smokva je autohtona Mediteranska listopadna vrsta. Najčešća ukrštanja ili kalemljenja su između sorti u okviru vrste ili između vrsta u okviru istog roda. Kalemljenje ili ukrštanje između rodova je veoma rijetko uspješno, a kalemljenje ili ukrštanje između različitifih familija i redova je nemoguće - naveo je Radulović.
Prema njegovim riječima, smokva i magnolija su veoma genetski udaljene i mogu se samo gajiti jedna pored druge, svaka na svom korijenu.
- U slučaju kakav je u Kotoru, smokva je prošla korijenom kroz truli dio stabla magnolije i ona u potpunosti raste na svom korijenu jer nikako ne može koristiti korijen magnolije. Dešava se, najčešće zbog štosa , što u Kotoru nije slučaj, da se burgijom probije stablo neke biljke i da se kroz njega sprovede biljka koja raste pored na svom korijenu. To je lakše izvesti kod puzavica kao što je na primjer kivi, a zatim se zemljom zamaskira donji dio stabla, tako da u potpunosti izgleda kao da, primjera radi, kivi raste iz murve - zaključio je Radulović.




Posjeta : 1565