0
Zlatne statuete Američke filmske akademije dodijeljene sinoć u Los Anđelesu
Sedam Oskara za - "Gravitaciju"!

    Na ceremoniji u nedelju uveče u Los Anđelesu, film "Gravitacija" ovjenčan je sa sedam Oskara, za najbolju režiju (Kuaron), specijalne efekte, montažu, montažu zvuka, miks zvuka, muziku i kameru. Film u kojem su Sandra Bulok i Džordž Kluni "zaglavljeni" u svemiru imao je deset nominacija, kao i ostvarenje "Američka prevara".
Za najbolji film u protekloj godini Holivud je izglasao "Dvanaest godina u ropstvu".

Metju Mekonahi proglašen je za najboljeg glumca u filmu "Klub kupaca iz Dalasa", a Kejt Blančet za najbolju glumicu ("Tužna Džesmin").
Za sporedne uloge nagrađeni su Lupita Njongo ("Dvanaest godina u ropstvu") i Džered Lito ("Klub kupaca iz Dalasa"), a nekadašnji lepotan iz serije "Moj takozvani život" silno se zabavio sa novinarima nakon što mu je dodeljen Oskar.
Lito je ušetao u sobu za konferencije za štampu i dao svog Oskara novinarima, rekavši im da se slobodno slikaju sa njim - fotografisanje u toj prostoriji nije dozvoljeno - a nekima je rekao da je Oskar namenjen tome da ga "maze i zatim naprave orgije".
Litove izjave dočekane su salvama smeha.
U kategoriji najboljeg crtaća trijumfovao je "Zaleđeno kraljevstvo", koji je nagrađen i za najbolju pesmu ("Let it go"). Najbolji kratki film je "Helijum", najbolji kratki crtać "Gospodin Hublo", najbolji dokumentarac "20 stopa od slave" a kratki dokumentarac "Žena u broju šest: Muzika mi je spasila život".
Američka filmska akademija proglasila je italijanski film "Velika lepota" za najbolji van engleskog govornog područja.
U kategoriji scenarija, nagrađeni su "Ona" Spajka Džonza za originalni, odnosno "Dvanaest godina u ropstvu" za adaptirani.
"Veliki Getsbi" osvojio je dve statuete, za kostim i scenografiju.




Posjeta : 1786