1
"Orion" u Baru
Uplovio najveći - minolovac!

    Francuski minolovac "Orion", čija sposobnost detekcije morskih mina je među najboljim u svijetu, juče je uplovio u luku Bar. Naši i francuski vojnici su realizovali zajedničke vježbe i brojne druge aktivnosti.

- Cilj posjete, kao i ostalih sličnih aktivnosti, pored upoznavanja sa posadom, zadacima i mogućnostima broda, jeste unaprjeđenje saradnje i jačanje povjerenja i prijateljskih odnosa između mornarica dvije zemlje - rečeno je Portalu RTCG iz Ministarstva odbrane.
Zamjenik komandanta Mornarice Vojske Crne Gore kapetan fregate Vesko Tomanović upoznao je goste sa organizacijom i težišnim zadacima koje naša Mornarica izvršava, učešćem pripadnika u međunarodnim misijama i zajedničkim vježbama, kao i dostignutim stepenom implementacije partnerskih ciljeva.
Francuski mornari danas su obišli Opštu bolnicu Bar, dok su ronioci imali zajedničku vježbu sa kolegama iz Mornarice Vojske Crne Gore.
Odigrana je i fudbalska utakmica između gostiju iz Francuske i naših vojnika.
Za pripadnike MVCG organizovan je obilazak broda Mornarice Republike Francuske.
U popodnevnim časovima dio gostiju će obići stari grad Kotor i Pomorski muzej, gdje će im biti prezentovana bogata pomorska istorija naše zemlje.

Ponos Mornarice Francuske


Minolovac M645 “Orion” pod komandom kapetana korvete Žerom Kontia, ima posadu od 47 članova, od čega 4 oficira i 33 podoficira, a matična luka mu je Toulon.
U operativnoj upotrebi je od 1986, a sposobnost detekcije morskih mina mu je među najboljima na svijetu. Raspolaže izvrsnom magnetskom i akustičnom diskrecijom (tihi rad), ima odličnu otpornost na podvodne eksplozije, kao i fantastične manevarske sposobnosti koje mu omogućavaju sigurno kretanje kroz minirana područja. Jedan od namjenskih zadataka brda “Orion” može biti i predvođenje konvoja brodova kroz minirana područja.

Dobra saradnja


- Već nekoliko godina unazad, postoji kontinuirana saradnja Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Francuske. Planovima Bilateralne vojne saradnje realizuju se aktivnosti od obostranog značaja, od kojih se izdvajaju posjete vojnih brodova, učenje francuskog jezika, razmjena pripadnika dviju mornarica na brodovima druge strane i stručna pomoć u razvoju kapaciteta na polju NATO kodifikacije materijalnih sredstava - saopšetno je našem Portalu iz Ministarstva odbrane.
Kako su kazali, nema sumnje da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu, na obastrani interes dvije zemlje.




Posjeta : 1511