1
Projekat prekogranične saradnje u turizmu opština Ulcinj i Skadar
"Ogledalo naše" - u Varšavi!

    Izložba Marubi " Ogledalo naše tradicije, ogledalo nas"( „Reflecting Our Traditions, Reflecting Ourselves”) u organizaciji Ambasade Crne Gore u Varšavi, Opštine Ulcinj i Muzeja Varšavskog Univerziteta otvorena je u Varšavi.

Riječ je o projektu koji predstavlja model prekogranične saradnje za promociju turizma između opština Ulcinj i Skadar u Albaniji, a finansiran je u okviru Drugog poziva u programu prekogranične saradnje Albanija – Crna Gora.
Na otvaranju izložbe su govorili ambasador Ramiz Bašić, bivši rektor Varšavskog Univerziteta Pjotr Vengleski i ispred Opštine Ulcinj koordinator za međunarodnu saradnju Arslan Hajdinaga. Ambasador Bašić je ukazao na višestruki značaj i cilj ovog međugraničnog programa saradnje i zadovoljstvo da auditorijum u Varšavi ima jedinstvenu priliku da se, putem predstavljanja etnografskih motiva, upozna sa vrijednostima kulturnih dobara i prirodnih potencijala našeg Regiona, posebno prezentovanjem umjetničke riznice ove brojne kolekcije fotografija porodice Marubi. Vengleski je pozdravio dugogodišnju kvalitetnu saradnju poljskih i naših institucija i podvukao da će predstavljanje ove kulturne baštine dodatno obogatiti kontakte i saradnju na tom planu. Hajdinaga je posjetioce upoznao sa hronologijom osnivanja Fototeke i detaljima samog projekta i, u ime Opštine Ulcinj, pozvao sve prisutne da posjete našu zemlju i upoznaju se sa čarima i bogatom kulturom i istorijom Ulcinja i regiona.
Među zvanicama su bili predstavnici diplomatskog kora, brojnih kulturnih i obrazovnih institucija u Poljskoj, Varšavskog Univerziteta, poljski studenti sa katedre za slavistiku, naši studenti u Poljskoj, te predstavnici naše dijaspore i medija. Izložba će biti otvorena u periodu 12-14. februara na Varšavskom Univerzitetu i zainteresovani će imati priliku da se upoznaju sa njenim kulturnim i istorijskim karakterom i jedinstvenim prikazom nošnji iz Crne Gore i Albanije iz perioda 19. i početka 20. vijeka.




Posjeta : 1883