3
Jedinstven slučaj u Sarajevu
HIV+ roditelji dobili - HIV- bebu!

    U Sarajevu je rođena prva beba bračnog para koji je zaražen HIV. Na svijet je došla carskim rezom. Njeno rođenje označilo je i novu eru borbe protiv stigme sa kojima se suočavaju ljudi oboljeli od HIV/AIDS u Bosni i Hercegovini.

Svi znamo koliko je sekcija krvava intervencija, međutim ovdje nije bilo govora o oklijevanju ili diskriminaciji", kazala je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica odjeljenja za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu.
Ona je istakla da su svi koji su učestvovali u intervenciji izvrsno uradili svoj posao.
Beba je zdrava i HIV-negativna.
U BiH je, inače, zabilježeno svega 245 slučajeva osoba koje su inficirane HIV virusom. Iako je broj HIV-inficiranih u BiH mali, uticaj stigme je ogroman.
Danas, kada je medicina znatno napredovala, za osobe koje žive sa HIV uz pomoć antiretroviralne terapije, mnogo je veći problem suočavanje sa stigmom i diskriminacijom, nego sa samom bolešću. Stigma je posebno prisutna u zdravstvenom sektoru.
Majka novorođene bebe imala je samo 21 godinu kada je saznala da je HIV pozitivna. Mislila je da će joj se svijet srušiti kada je saznala da joj je virus prenio njen momak.
Uz puno podrške, savjetovanja i pravilnog liječenja njeno stanje se stabilizovalo. Ostala je sa svojim momkom za koga se i udala, završila fakultet, našla posao i odlučila da dobije dijete.
- Toliko sam srećna danas. Dočekala sam taj dan. Da sam znala kako će sve dobro i lako proći odlučila bih se za ovaj korak mnogo ranije - kazala je u suzama majka novorođene bebe.




Posjeta : 1561