1
71. "Zlatni globus"
Najbolja drama - " 12 godina ropstva"!

    Film "12 godina ropstva" (12 Years a Slave) reditelja Stiva Mekvina proglašen je za najbolju filmsku dramu na 71. dodeli nagrade Zlatni globus na Beverli Hilsu.

Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu u nedelju kasno uveče dodelilo je i priznanja u tri kategorije filmu Dejvida O. Rasela "Američka prevara" (American Hustle), uključujući i nagradu za najbolju filmsku komediju/mjuzikl.
Nagrada za režiju pripala je Alfonsu Kuaronu za film "Gravitacija" (Gravity), dok je za najbolji strani film proglašen italijanski film "The Great Beauty".
Za najbolju žensku ulogu u filmskoj drami nagradjena je glumica Kejt Blančet za film "Blue Jasmine" Vudija Alena, dok je za najboljeg glumca u toj kategoriji proglašen Metju Mekonahi za ulogu u filmu "Dallas Buyers Club".
Leonardo Di Kaprio osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u komediji/mjuziklu za ostvarenje "Vuk sa Vol Strita" (The Wolf of Wall Street), dok je glumica Ejmi Adamas nagradjena glumica u istoj kategoriji za svoju ulogu u filmu "Američka prevara".
Nagrada za najbolji scenario pripala je Spajku Džonzu za film "Her".
Za najbolji animirani film proglašeno je Diznijevo "Zaledjeno kraljevstvo" (Frozen), a za najbolju televizijsku seriju "Breaking Bad".
Nagrada Zlatni globus i priznanja nekih drugih američkih profesionalnih udruženja imaju uticaja u trci za nagradu Oskar Američke filmske akademije koji se ove godine dodeljuju 2. marta.




Posjeta : 1792