0
Jeste li znatiželjni
Koža otkriva - dužinu života!

    Treba li nam još jedan razlog da se više brinemo o svojim borama? Osobe koje imaju tek poneku, jedva vidljivu boru na koži najčešće imaju niži krvni pritisak i manju vjerovatnost za srčana oboljenja od osoba koje imaju izraženije tragove godina na svojoj koži. Do tog su zaključka došli naučnici koji su rezultate svog istraživanja objavili u Journals of Gerontology.

Naučnici su u istraživanje uključili 260 žena koje su podijelili u dvije grupe. U jednu grupu ušle su mladolike žene s minimalno bora na licu, a druge su imale nešto više "životnih tragova". Naučnici su pregledali kožu lica žena te unutarnju stranu nadlaktice jer je na tom dijelu tijela koža najmanje izložena suncu i, suprotno koži lica, ima najmanje tragova preranog starenja kože prouzrokovanog djelovanjem sunca.
Tokom ovog istraživanja naučnici su prvi put ustanovili povezanost vanjskog izgleda i krvnog pritiska. Žene koje su izgledale mlađe nego što su uistinu bile imale su niži krvni pritisak i manji rizik od srčanog udara i drugih srčanih oboljenja. No, trebalo je utvrditi je li povezanost utemeljena samo kod onih žena koje su "geni pomazili" ili isti utjecaj ima i na one koje su svoje tijelo "pomladile" raznim kozmetičkim tretmanima i preparatima. Kako bi našli odgovor na to pitanje, naučnici su se upustili u istraživanje porodica čiji su preci živjeli duže od prosjeka i rezultate su usporedili s onima iz kontrolne grupe porodica s prosječnim životnim vijekom. Zapanjeni, otkrili su da su ljudi koji su živjeli duže, nezavisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi, izgledali mladoliko i nisu imali izraženijih bora na licu.
Sada, kada je ova tajna otkrivena, preostaje još samo otkriti kako sačuvati mladolikost.




Posjeta : 1607