0
Nutritivno bogata namirnica
Bundeva - idealna za vitkost i zdravlje očiju!

    Bundeva je nekad bila bitan izvor hrane Indijancima, a danas se nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna i nutritivno bogata namirnica.

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.
Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.
Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i creva. Pomaže kod zatvora i upale debelog creva.
Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama sa artritisom i gihtom. Ona štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima.
Ima malo kalorija - 30 u 100 grama, zbog čega je idealna saveznik pri mršavljenju.
Ova namirnica pomaže smanjiti holesterol u krvi. Obloga od sveže narendane bundeve primenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Kašika soka bundeve dnevno zaštitiće vas od bolesti bešike, bubrega i prostate.
Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da neguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.
Bundevu možete da jedete sirovu, kuvanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, supe, kolače i sokove.
Uz nju pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, žalfije, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.




Posjeta : 1616