1
U susret zimi
Nafta - rekordno!

       Cijene sirove nafte danas su zabilježile nove rekordne visine, kako poremećaji u globalnim isporukama osujećuju nastojanja za stvaranjem zaliha loživog ulja pred zimu.
       Cijena barela nafte na američkom tržištu nakratko je dosegnula rekordnih 54,45 dolara, bilježeći šesti dan zaredom rekordni nivo, ali potom je oslabila i trenutno iznosi 53,94 dolara, 30 centi više u poređenju s danom ranije. Na londonskom tržištu barel nafte marke Brent nakratko je dostigao rekordnih 51,5 dolara, nakon čega se spustio na 51 dolar, poskupjevši za 34 centi.


       Cijene nafte skočile su ove godine za nekih 66 posto budući je najsnažniji rast potražnje za naftom u posljednje 24 godine iznenadio proizvođače, ostavivši malo prostora na napregnutom svjetskom tržištu za rješavanje prekida u isporuci.

       Zabrinutosti su sada usredsređene na zalihe loživog ulja, ključnog za nadolazeće zimske mjesece na sjevernoj hemisferi. "Strahuje se da loživog ulja neće biti dovoljno, a već svjedočimo zahlađenju na sjeveroistoku SAD-a", kazao je John Brady, broker pri ABN Amro. "Dođe li do novog smanjenja zaliha, izazvaće dodatni pritisak na cijene".

       U Londonu su cijene loživog ulja na terminskom tržištu danas po prvi put probile granicu od 500 dolara po toni.

       Isporuke loživog ulja nedostatne su širom svijeta, pri čemu su njihove zalihe u Evropi krajem septembra bile za 3,4 posto niže u poređenju s godinom ranije, dok su isporuke kerozina u Japanu smanjene za 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

       U centru pažnje sada se nalaze najnoviji nedeljni podaci američke vlade o zalihama, posebno onaj dio koji se odnosi na zalihe loživog ulja, za koje se očekuje da će pokazati novo smanjenje za jedan milion barela. Po procjenama analitičara, američke zalihe loživog ulja već su za 6 posto niže u odnosu na prošlu godinu.

       Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas je objavila da je snizila svoje procjene rasta svjetske potražnje za naftom u 2005. za 320 hiljada barela dnevno, na 1,45 milijuna barela dnevno, procjenjujući globalnu potrošnju u visini 83,85 miliona barela dnevno.





Posjeta : 1626