1
Otkrivena misterija smrti prvog kosmonauta
Gagarin poginuo - izbjegavajući drugi avion!

    Jurij Gagarin, prvi čovjek koji je odletio u svemir, poginuo je u avionskoj nesreći 1968. tako što je avionom MIG-15 pokušao da izbjegne drugi avion koji je, tokom neautorizovanog leta, prošao previše blizu, a ne "strani objekat" kao što je jato ptica ili meteorološki balon, što je bila dosadašnja verzija.

Uzrok nesreće prvi put je zvanično objavljen, a o njoj je govorio poznati kosmonaut Aleksej Leonov, član državne komisije koja je istraživala Gagarinovu pogibiju.
Leonov je 20 godina pokušavao da dobije dozvolu da iznese detalje zvanične istrage o smrti Jurija Gagarina i tako razriješi misteriju koju su pratile brojne spekulacije o pogibiji prvog kosmonauta.
Kako je rekao Leonov, državna komisija koja je istraživala Gagarinovu smrt utvrdila je da se posada na probnom letu aviona MIG-15UTI, u kojoj su bili Gagarin i instruktor Vladimir Serjogin, pokušala da izbjegne avion SU-15, koji se previše približio. Gagarinov avion upao je u kovit i pao na zemlju, a oba pilota su poginula.
- Pilot aviona SU-15 nije poštovao propise spuštajući se na visinu od 450 metara. Znam to jer sam prisustvovao incidentu, a pričao sam i sa drugim svedocima. SU-15 je, dok se spuštao, prišao Gagarinovom avionu na samo 10 do 15 metara, i to u oblacima. Zbog bliskog prolaska Gagarinov avion upao je u kovit brzinom od 750 kilometara na sat i nije mu bilo spasa - rekao je Leonov.
Ipak, ime pilota koji je izazvao Gagarinovu smrt i dalje ostaje tajna. Leonov je dobio odobrenje da ispriča šta se desilo, ali uz uslov da ne otkrije ko je bio pilot aviona SU-15 koji je izazvao nesreću. Jedino što je poznato je da pilot sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja.




Posjeta : 1696