0
Sandi Češko, najbogatiji Slovenac na Forbsovoj listi
Sekretarica bi mu smetala - i kafu kuva sam!

    Sandi Češko, najbogatiji Slovenac na Forbsovoj listi, iako težak oko 410 miliona eura, po stilu života reklo bi se da je običan činovnik. Jedan je od rijetkih bogataša na Balkanu koji nema statusne simbole - jahtu, vikendicu niti skup sat. Ovaj kralj direktne prodaje nema čak ni sekretaricu i sve poslove obavlja sam.

Biznis je započeo s “kosmodiskom”, a danas je kralj dušeka i jastuka “Dormeo”. Njegov “Studio moderna” s “Top šopom” je najveća firma za TV prodaju u istočnoj Evropi, koja radi u više od 20 zemalja. Ipak, vlasnik ove imperije i drugi na Forbsovoj listi najbogatijih na Balkanu nikad sebe nije zamišljao na sopstvenoj jahti jer, prema njegovim rečima, ima uvek više ideja nego raspoloživog novca.
- Moj ego zadovoljava da sam među najboljima, ako ne i najbolji u onome što radim, a ne u onome što sam na osnovu toga kupio za sebe. Ljudi očigledno misle da se uspjeh meri dužinom jahte, brojem vikendica i drugim luksuznim atributima. Ja nemam ništa od toga. I sat mi je “swatch” - kada ga uopšte imam na ruci - kaže Češko za “Blic” i dodaje da vjerovatno ima najskuplji bicikl na svijetu. U taj proizvod je za deset godina razvoja investirao više od pet miliona eura, a ove godine će ga plasirati na tržištu.
Kralj dušeka na telefonske pozive lično odgovara, sam sebi rezerviše hotele ili avio-karte na internetu, a mahom preko imejla efikasno komunicira s partnerima. To mu se, kako kaže, uvek činilo normalnim.
- Sekretarica bi mi samo smetala i usporavala me, a čaj ili kafu znam da skuvam sam. U modernom svijetu je ključna i bliska komunikacija sa saradnicima.
“Kontrola prometa” pred vratima moje kancelarije bila bi barijera za one kojima sam potreban. Uz to, non-stop sam na putu, a često u Americi ili Aziji, što je druga vremenska zona. Tek tada ima puno promjena, pa dok njoj ili njemu objasnim kakvih, mogu već i sam da završim šta treba - objašnjava Češko.
U preduzetništvo je ušao prije više od 25 godina, kada je otvorio kompjutersku firmu. Ulagao je mahom u nematerijalnu imovinu, talente, inovacije i tehnologiju, a svoj softver je uspio da proda i Japancima. U posao s direktnom prodajom je ušao bez vizije i strateškog plana. Kad mu je Branimir Brkljač iz Srbije predstavio “kosmodisk”, bio je, kako kaže, apsolutno skeptičan.
- “Studio modernu” je najprije počela da vodi moja supruga Livija Dolanc. Branimir se pridružio 1993, a ja tek sljedeće 1994, kada sam vidio da se brže razvija taj posao nego moja kompjuterska firma. Onda je Branimir predložio da idemo u telešoping, a ja sam rekao da se to neće desiti. Iako su mi predrasude bile prevelike, uspio je da me nagovori. Desilo se i da su nam se slučajno otvorila vrata ka istočnoj Evropi, gdje smo slijedili trend otvaranja novih privatnih TV stanica, a onda je sve krenulo uzlaznom putanjom - navodi Češko.



Predavanja na Harvardu



Iskustva „Studija moderne“ danas su primjer i studentima Harvarda, Stenforda, brojnih poslovnih škola u Evropi, pa čak i u Kini. Sandija Češka često zovu da drži predavanja u tim školama. Kako kaže za “Blic”, raduje ga što većina mladih danas razmišlja o biznisu, a ne o novcu, što je dosta tipično, naročito za američke preduzetnike.




Posjeta : 1598