2
U Kodak Theatreu u Los Angelesu održana je 85. dodjela Oscara
Obama proglasila - "Argo"!

    U Kodak Theatreu u Los Angelesu održana je 85. dodjela Oscara, najprestižnije filmske nagrade.
Kada se gledaju sve kategorije, spektakularna 3D fantazija "Life of Pi" osvojila je četiri Oscara, tri su dobile drama o talačkoj krizi u Iranu "Argo" i mjuzikl "Les Miserables", dva je dobio vestern Quentina Tarantina "Odbjegli Django" i istorijska drama "Lincoln", a jedan je dobio "Zero Dark Thirty".

Michelle Obama direktno je iz Bijele kuće proglasila za najbolji film "Argo", reditelja Bena Afflecka. U svom govoru Ben Affleck ljubazno se zahvalio svima, od nominovanog reditelja Stevena Spielberga, pa sve do države Kanade. – Nisam znao što radim. Stvarno samo bio samo dječak. Nikada nisam mislio da ću se ovdje vratiti – kazao je Affleck u dirljivom govoru. – Nije važno kako padnete u životu. Važno je da nakon toga ustanete – rekao je Affleck.
"Meryl je bila Stevenov prvi izbor za Lincolna"
Zlatni kipić za najbolju glavnu ulogu dobio je Daniel Day-Lewis za ulogu Lincolna u istorijskom spektaklu. Najboljeg glumca proglasila je Meryl Streep. Daniel Day-Lewis osvojio je svoga trećeg Oscara za ulogu u istorijskom filmu "Lincoln". Prvi je koji je tri puta osvojio nagradu za glavnog glumca. Zaradio je veliki pljesak publike dok se obraćao prezenterici Meryl Streep. – Čudno je to. Ja sam želio glumiti Margaret Thatcher, a Meryl je bila Stevenov prvi izbor za Lincolna – rekao je kroza smijeh. – Volio bih vidjeti tu verziju – rekao je Day-Lewis. Prošle godine Streep je proglašena najboljom glumicom za ulogu Thatcher u filmu "Željezna lady".
Za ulogu u filmu "Silver Linings Playbook", Oscara za glavnu glumicu dobila je Jennifer Lawrence. Jennifer Lawrence zamalo je pala zbog svoje duge haljine dolazeći na pozornicu. – Ovo je ludo. Hvala vam svima iz Akademije i hvala vam zbog žena ovdje – kazala je zadihana te je čestitala rođendan 86-godišnjoj glumici iz filma "Amour" Emmanuelli Riva, koja je takođe bila nominovana u ovoj kategoriji.
Adele dobila Oscara za "Skyfall"
Najboljim rediteljem na ovogodišnjem Oscaru proglašen je Ang Lee za film "Life of Pi", a zlatni kipić uručili su mu Jane Fonda i Michael Douglas. Film "Life of Pi" osvojio je četiri zlatna kipića, što je najviše od svih filmova na ovogodišnjoj dodjeli. – Hvala vam filmski bogovi – rekao je pohvalivši "tri tisuće ljudi koji su s njim radili na filmu – kao i Tajvan, gdje je dio filma sniman".
Za najbolji originalni scenario nagrađen je Quentin Tarantino za film "Odbjegli Django". Preuzimajući nagradu, Quentin Tarantino kazao je da je "ovo bila godina pisaca" te je pohvalio ostale nominovane.
Pjevačica Adele dobila je zlatni kipić za najbolju originalnu pjesmu u filmu o Jamesu Bondu "Skyfall".
Najboljim sporednim glumcem proglašen je Christoph Walz za ulogu u filmu "Odbjegli Django", dok je najbolja ženska sporedna uloga pripala Anne Hathaway za "Les Miserables."
Najbolji strani film "Amour"
Oscar za najbolji film na stranom jeziku pripao je filmu "Amour", a najbolji scenario rađen je prema predlošku Chrisa Terrija za film "Argo". Za montažu zlatnog kipića dobio je Argo, a za najbolju muzičku partituru "Life of Pi".
Dobitnik Oscara za najbolji kratkometražni animirani film je "Paperman", a najbolji animirani film je "Merida hrabra". Nagrada za kameru i vizuelne efekte pripala je filmu "Life of Pi", za kostimografiju filmu "Anna Karenina", a za šminku filmu "Les Miserables".
Najbolji kratkometražni film je "Curfew", kratkometražni dokumentarni film "Inocente", a dokumentarni film "Searching for Sugar Man". Montaža zvuka otišla je filmu "Les Miserables", zvučna kulisa "Skyfallu" i filmu "Zero Dark Thirty", a scenografija "Lincolnu".




Posjeta : 1602