1
Za samo dvije godine
Beskućnica postala - milijarderka!

    Časopis Forbes je prije nekoliko dana objavio članak o ženi koja je od beskućnice postala milijarderka u samo dve godine, a članak je po čitanosti ´premašio´ puno važnije teme objavljene tog dana.

Milijarderka kojoj je Forbes posvetio članak je Dani Johnson, ime koje je poznato američkim gledateljima kanala ABC na kojem se pojavila u emisiji Secret Millionaire (Tajni miloner).
Johnson je bila dijete narkomana, odrasla je u porodici koja je živjela na socijalnoj pomoći, bila je fizički i seksualno zlostavljana. Ostala je trudna sa 17 godina, a u 21. godini je živela na Havajima i radila kao konobarica, te je živela u automobilu. Istovremeno je bila zavisnik od kokaina i veoma često se opijala.
Život joj se promenio, kaže, na Badnje veče 1990. godine. Te je noći Johnson bila na žurci s prijateljicama i uzimala kokain. "Sećam se da sam se probudila u 10 ujutro na svojoj prostirci na plaži i da sam sve pitala za kokain. Hodala sam okolo pitajući: ´Gde mogu nabaviti još toga?´ Tog bih dana dala svoje telo, postala bih prostitutka za kokain, tako sam nisko pala. Mrzela sam se. Znala sam da mi budućnost nije dobra. Bila sam suicidalna od šeste godine. Moj život nije vredilo živeti. Nije bilo šanse da postane bolji", kaže Johnson.
Otišla je do mora i zaronila, odlučivši se tako ubiti. No, tada je začula glas. "Čula sam glas: uzmi prostirku i idi. Osećaj želje za kokainom je nestao, nisam ga više htjela uzimati. Vozila sam se 45 minuta do plaže na kojoj sam živjela. Cijelo vrijeme mi je lijeva strana mozga govorila: ´Ovo ne bi trebao biti tvoj život, ne bi trebala piti´, a desna je govorila ´Ti si promašaj, luzer, prljava si, gora od roditelja.´ Bio je to rat u mojoj glavi, a ja sam bila kao u transu. Ne znam zašto sam odlučila poslušati prvi glas", prisjeća se Johnson.
Izgnorisala pravila i pokrenula biznis
Krenula je razmišljati šta može raditi i izbaviti se iz svoje situacije, ali prvu noć nije našla odgovor. Kad se idućeg jutra probudila u svom automobilu, pogled joj je pao na program za mršavljenje. Nazvala je proizvođača i raspitala se kako može postati njihov zastupnik: rekli su joj da treba dozvolu i novac, što nije imala. Zato je na svoju ruku odlučila unajmiti govornu poštu, napisati oglase da prodaje program za mršavljenje te ih objesiti po gradu. Tri sata nakon što je postavila oglase, dobila je 25 poruka i narudžbine vrijedne 4.000 dolara. Nazvala je proizvođača, kupila programe koje su joj poslali na adresu jedne trgovine, te tako pokrenula posao. U prvoj je godini zaradila prvih milion dolara prodajući program, druge je godine postala milijarderka te je otvorila 18 centara za mršavljenje širom zemlje. Godine 1996. je prodala posao, te je postala multimilionerka.
Danas Johnson radi kao motivacioni govornik, autorka je brojnih knjiga i programa, odnosno metoda koje ciljaju pomoći klijentima da ostvare ono što žele dobiti. Udata je, ima petero dece i četvero unučadi.




Posjeta : 1477