1
Panton Kolor Institut
Boja godine - zelena!

    Zelena je boja koja će u 2013. inspirisati svijet mode, dekoracije, ljepote, ali i cvjećare, gastronomske stručnjake i sva preduzeća koja su u vezi sa potrošnjom.

Kao i svake godine, američki Panton Kolor Institut, specijalizovan za boje, određuje boju godine. Odluka se donosi na osnovu trendova u industrjiji dizajna, tako da je to ovoga puta zelena. Jednom rečju gledaćemo svet u zelenom, piše francuski Parizjen.
Smaragdna već osvaja garderobu, posuđe, nameštaj, pa i automobile. Tonovi zelene boje viđeni su na proljećnim kolekcijama za ovu godinu kod Valentina, Dolče&Gabana, Marni i drugih brendova.
Nakon narandžasto-crvene u 2012, ovo je jedna mirnija boja koju stručnjaci opisuju kao nježnu, svježu, sponatnu i prirodnu, koja nosi različita značenja, simbolišući vjeru, ali ponekad i sujevjerje. Neki će je zato preporučivati i protiv zle sreće.
Na televiziji se takođe snažno savetuje odjevanje u zeleno.
Zelena boja sa svim svojim nijasnama, od smaragdne, maslinaste, nijanse žada do tamnozelene, jeste odlična ideja za godinu pred nama, ističe list, jer, prije svega, simbolizuje nadu i mladost. Podstiče osjećaj blagostanja, ravnoteže i haromonije, ali isto tako asocira i na ekologiju.
Zelena je najprisutnija boja u prirodi, ljudusko oko je vidi najviše od svih drugih boja iz spektra, podsjeća Leatris Ajzman, izvršni direktor Panton Kolor Instituta.




Posjeta : 1381