3
Fillmska 2013.
Očekivana - vladavina nastavaka!

    Nastavci velikih hitova i u 2013. biće ključan adut holivudske industrije za "navlačenje" bioskopske publike, a kao potencijalno najveći "razbijač blagajni" nameće se drugi segment trilogije Pitera Džeksona "Hobit", snimljene prema istoimenom romanu Dž. R. R. Tolkina.

Džekson, reditelj izuzetno popularne ekranizacije Tolkinovog "Gospodara prstenova" (2001-2003), postao je ove godine šampion u zaradi s prvim dijelom "Hobita" koji je nazvan "Neočekivano putovanje", a dogodine se očekuje drugi dio, "Hobit: Šmaugova pustošenja", za koji se s razlogom vjeruje da će ponoviti uspeh prvog filma.
Još jedan "razbijač blagajni" u 2013. godini mogao bi da bude nastavak "Igre gladi: Lov na vatru", a dobrim komercijalnim adutom može se smatrati i novi segment u filmskom serijalu "Zvezdane staze", u režiji J. J. Abramsa, odgovornog za revitalizaciju tog serijala na velikom platnu.
U bioskope se vraća i Ridik, antiheroj iz daleke budućnosti koji je u tumačenju Vina Dizela debitovao 2000. godine u hit filmu Dejvida Tuija "Planeta tame". Tui je tvorac i nešto manje popularnog ali cenjenog nastavka "Hronike Ridika" (2004), a potpisije i najnoviji nastavak, jednostavno nazvan "Ridik" (2013).
Među ostalim nastavcima koji se najavljuju i 2013. su: "Ajron men 3", "Tor: Mračni svet", "Štrumpfovi 2", "Mrak film 5", "Teksaški masakr motornom testerom 3D", "Jeepers Creepers 3" i još jedna priča o Bridžet Džouns: "Bridgette Jones´ Baby" sa Rene Zelveger.
Vin Dizel, ikona akcionog žanra u prošloj deceniji, pojaviće se i u šestom segmentu dugovečnog akcionog serijala "Paklene ulice", dok će njegov stariji kolega Brus Vilis i peti put "Umirati muški" u filmu "Dobar dan da se umre muški".
Stara garda majstora akcionog filma isporučiće ostvarenja poput "Poslednjeg uporišta" (Arnold Švarceneger) i "The Tomb" (Švarceneger, Silvester Stalone i Fifti Sent), a oglasili su se I režiseri koji su se specijalizovali u ovom žanru: Majkl Bej sa "Pain And Gain" i Ronald Emerih sa "White House Down".
Ozloglašeni trend rimejkovanja ne posustaje, naročito u žanru strave i užasa: nova iščitavanja dobijaju horor klasici "Zli mrtvaci" (Evil Dead) i "Keri", a najzanimljivije deluje najava rimejka "Old boja", čiji je original proslavio južnokorejskog autora Čan-vuk Parka, a čiju će novu, američku verziju potpisati ni manje ni više nego - Spajk Li.
U međuvremenu, Čan-vuk Park će se okušati na američkom tržištu s horor filmom "Stoker" u kojem glavnu ulogu igra Nikol Kidmen, a producira ga Ridli Skot.
Žanr naučne fantastike nastavlja s nekoliko krupnih produkcija: "Pacific Rim" Giljerma del Toroa, "Oblivion" Džozefa Kozinskog, "Elysium" Nila Blomkempa, "After Earth" M. Najta Šlajmalana i "Domaćin" Endrua Nikola.
Naučnofantastični film "Enderova igra" predstavnik je još jednog holivudskog trenda - pravljenja filmova po popularnim literarnim predlošcima. Publiku očekuje i nova verzija "Velikog Getsbija" s Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, zatim "Ivica i Marica: Lovci na veštice" i "Svjetski rat Z" Marka Fostera s Bredom Pitom.
"Svjetskim ratom Z", snimljenim prema motivima proze Maksa Bruksa, nastavlja se trend snimanja filmova na temu zombi apokalipse, a još jedan takav rad visokog kalibra je "Warm Bodies" Džonatana Levajna sa Džonom Malkovičem.
Nove filmove je najavio niz krupnih režiserskih figura: Martin Skorseze (Zver sa Vol Strita), Pedro Almodovar (I´m So Excited), Stiven Soderberg (Side Effects), Terens Malik (Knight Of Cups), Lars fon Trir (Nimfomanka), Ridli Skot (The Councelor), Dejvid Kronenberg (Maps To The Stars), Teri Gilijem (The Zero Theorem), Verner Hercog (Queen Of The Desert).
S novim filmovima oglašavaju se i Robert Rodriges (Machette Kills), Lik Beson (Malavita s Robertom de Nirom), Adam Egojan (Devil´s Knot), Džim Džarmuš (Only Lovers Left Alive), Deni Bojl (Trens), kao i veteran novoholivudskog filma Pol Šreder ("The Canyons"), koji se vraća na scenu posle petogodišnje pauze.
Ljubitelje biografskih filmova očekuju dva zanimljiva ostvarenja: "Lovlejs" (Lovelace), o životu porno glumice Linde Lovlejs, protagonistkinji prvog mejnstrim pornića "Duboko grlo", kao i "Dajana" Olivera Hiršbigela, koja govori o tragično preminuloj britanskoj princezi Dajani.
Boje žanra komedije braniće ostvarenja poput "The World´s End" Edgara Rajta i "Matorani 2" Denisa Dugana sa Adamom Sendlerom, a najavljen je i jedan vestern: nova ekranizacija stripa "Usamljeni rendžer", sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.
Od zanimljivijih krimića najavljeni su "Gangster Squad" Rubena Flajšera, sa Šonom Penom u glavnoj ulozi, i "Parker" Tejlora Hekforda, sa Džejsonom Statamom i Dženifer Lopes.
Ljubitelji fantazije moći će da pogledaju ostvarenja poput "Oz: The Great And Powerful" Sema Rejmija, "Jack The Giant Slayer" Brajana Singera i "Zimska priča" Akive Goldsmana, sa Vilom Smitom, Raselom Krouom i Kolinom Ferelom. A Kijanu Rivs debituje kao režiser kinesko-američkog borilačkog ostvarenja "Man Of Tai Chi" u kojem igra i glavnu ulogu.



blic

Posjeta : 1717