2
Najskuplji na svijetu
Kilogram sira - hiljadu eura!

    Njihovi su kupci, u šali će reći, oni koji ne znaju kuda bi s parama. Umjesto ekskluzivnog parfema, ovdje će radije zapakirati gastronomski užitak. Slobodan Simić, direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica u Srbiji, nešto sjevernije od Beograda, upravo za ljude dubljega džepa osmislio je najskuplji sir na svijetu.

Za samo jedan njegov kilogram potrebno je čak 25 litara magarećeg mlijeka, pa mu se cijena penje na vrtoglavih 1000 eura! Jedinstveni sir dobio je ime pule, po magarećem potomku, a može se pohvaliti položajem na vrhu ljestvice pet najskupljih sireva svijeta.
Skinuli losa s trona
– Trenutno imamo 120 magarica koje dnevno mogu proizvesti od dvije do maksimalno 11 litara mlijeka. Zavisno od toga koliko ih je u laktaciji. Naime, magarica u jednoj laktaciji, odnosno tokom godine, može dati najviše 35 litara mlijeka, i to samo dok doji svoju pulad. To je jedino vrijeme kada ona ima mlijeka. U životinjskom svijetu magarice najdulje nose svoje mlado, čak godinu i 15 dana. Za to vrijeme nemaju mlijeka – tumači Slobodan Simić.
“Magareća posla” prihvatio se prije dvije godine, a preduzetnički poduhvat za koji se odlučio uskoro će okruniti, kako mu i pristaje, ekskluzivnom ambalažom.
– Raspitao sam se koji je najskuplji sir na svijetu i vidio da je to do sada bio onaj od losa. Za funtu njegove težine odnosno 0,56 kilograma treba izbrojiti 550 američkih dolara. I odmah mi je sinulo! Napravit ćemo nešto što nema nigdje na svijetu i što je skupo. To ljudi vole – objašnjava on.
Cijena od okruglih 1000 eura učinila mu se zgodnom, a do nje je došao jednostavnom računicom. Litru magarećeg mlijeka koja se u Srbiji prodaje po cijeni od 40 eura pomnožio je s 25, odnosno onoliko litara koliko je potrebno za proizvodnju jednoga kilograma sada najskupljeg sira na svijetu.
Žele u londonski Harrods
– Objektivno bi on mogao biti puno skuplji jer, primjera radi, u Hrvatskoj litra magarećeg mlijeka košta 70, a u Evropi čak 100 eura. Specifično je po tome što je gotovo isto kao i ljudsko mlijeko. U sebi sadrži samo jedan odsto mliječne masti, pa zato u procesu proizvodnje dodajemo malo kozjeg mlijeka. Zbog svojih se kvaliteta magareće mlijeko može dati i djeci koja još sisaju, i to bez ikakve prethodne pripreme jer je apsolutno isto kao i ljudsko – ističe “sirotvorac”.
Kada bi uspjeli napraviti stotinu kilograma magarećeg sira odjednom, cijela bi priča, napominju u Zasavici, imala i ekonomsku opravdanost. Dosad je odande izišlo samo raritetnih šest kilograma. No, proizvodnja ne stoji, nova tura već je spremna.
– S obzirom na to da u svijetu ima puno falsifikata, prodaja ide samo preko interneta ili narudžbom s dostavom na kućna vrata te kod nas u rezervatu, drugog načina nema – ističe Simić.
Dnevni rekord u mužnji magarica u Zasavici srušen je prije nekoliko dana. U kante im se tada slilo gotovo 12 litara magarećeg mlijeka.
– Pulad na našoj farmi sisa dva mjeseca. Vimena magarica su mala, poput “dvojke” kod žena. Nakon toga ih razdvajamo od majki, ali samo drvenom ogradom kako ne bi izgubili kontakt jer tada postoji opasnost da odrasle magarice “zasuše”, prestanu proizvoditi mlijeko. Tako razdvojenu, pulad puštamo da sisa, a drugi dan muzemo njihove majke. U stado smo ubacili i vojvođanskog magarca koji je dvaput veći od običnog, ali i teži, pa s njim planiramo pokušati povećati proizvodnju mlijeka. No, imamo ih vrlo malo, a k tome ih prethodno trebamo u Srbiji zaštititi i registrovati kao posebnu vrstu magaraca – objašnjava on.
Do tada će, nadaju se u Zasavici, već imati ugažen put prema ekskluzivnim kupcima. Trenutno su u potrazi za, kako kažu, samo jednom trgovinom u svijetu koja će nuditi njihov proizvod jer su količine magarećeg sira ipak vrlo ograničene.
– Željeli bismo, recimo, da uspijemo u Harrodsu u Londonu ili u nekoj ekskluzivnoj trgovini u Rusiji jer ondje imaju ljude koji sebi takvo što mogu priuštiti. U najoptimističnijim varijantama možemo proizvesti stotinu kilograma magarećeg sira za godinu dana. No, svjestan sam da se na tome ne može obogatiti – ponavlja proizvođač najskupljeg sira na svijetu.
Odnedavno su, kaže njegov sin Vuk Simić, koji takođe radi u Zasavici, cijeli proces proizvodnje podigli na profesionalni nivo, te angažovali jednu mljekaru u Srbiji koja posjeduje sve potrebne sertifikate za proizvodnju hrane od halal certifikata do HACCP, kao i izvozne dozvole.
Dvije varijante “botoxa”
Na svojim policama, osim sira, u srbijanskom Specijalnom rezervatu prirode Zasavica posjetiteljima nude još jedan svjetski raritet – liker od magarećeg mlijeka! Ondje se može i pomladiti žensko lice. U šali kažu kako njihove magareće kreme, koje imaju u dvije varijante, noćnoj i dnevnoj, od baba naprave djevojke.




Posjeta : 1165