2
Voće koje doprinosi zdravom kardio-vaskularnom sistemu
Pritisak reguliše - grožđe!

    Osobe čiji je krvni pritisak malo iznad normale mogu da ga regulišu redovnim konzumiranjem grožđa, rezultati su jednog kliničkog ispitivanja koje je objavljeno na skupu kardiologa u Čikagu.

Prema tom istraživanju, osobe čiji gornji krvni pritisak varira između 120 i 139 mm/Hg, dok je donji između 80 i 89 mm/Hg, mogle bi značajno da smanje pritisak ako tri puta dnevno jedu grožđe.
Ovo voće već ima reputaciju da doprinosi zdravom kardio-vaskularnom sistemu, ali ovo je prva studija koja je na naučnoj osnovi proučavala efekat koji ima grožđe na snižavanje krvnog pritiska.
Istraživanje je finansirala organizacija koja se bavi promocijom grožđa u ishrani i proizvođači tog voća, dok su rezultati objavljeni na 61. godišnjoj konferenciji američkih kardiloga koja je ovog vikenda održana u Čikagu.
- Uvijek smo uzimali zdravo za gotovo da je grožđe dobro za snižavanje krvnog pritiska, ali za to nikada do sada nije bilo potvrde u naučnoj literaturi izjavio je Harold Bejs, direktor istraživačkog centra za metabolizam i arteriosklerozu u Luizvilu koji je i glavni autor istraživanja.




Posjeta : 1692