2
84. dodjela
"Umjetnik" osvojio - pet Oskara!

    Najbolji film, najbolji reditelj i najbolji glumac! Sve to ima Umjetnik, francuski crno-bijeli, nijemi film koji je oduševio filmski svijet i na kraju osvojio ukupno pet Oskara i to u najvažnijim kategorijama!

Neodoljivi šarm Umjetnika očekivano je Francuzima donio slavu i na dodjeli kultnih Oskara, a konkurenciju je imao u Hugu, koji je na kraju takođe skupio pet zlatnih kipića, ali više u tehničkim nagradama pa je Umjetnik neupitni uvjerljivi pobjednik večeri.
Osim za najbolji film, Umjetnik je dakle dobio Oskare i za najbolju režiju (Michel Hazavanicius), najbolje glumca (Jean Dujardin), te najbolje kostime i originalnu muziku. A bio je nominovan za ukupno 10 nagrada. Hugo je imao tek jednu nominaciju manje, a ´fantastični´ film Martina Scorseseja osvojio je Oskare za scenografiju, umjetničko uređivanje, montažu i miksanje zvukao, te za vizuelne efekte.
Najbolja glumica je, takođe, očekivano, Meryl Streep za ulogu britanske čelične lady Margaret Thatcher. Najbolji sporedni glumac je Christopher Plummer (Počeci), a najbolja sporedna glumica Octavia Spencer (The Help).
Diktator Cohen ukrao trenutak na crvenom tepihu
Šou prije samo dodjele odvijao se na crvenom tepihu. Osim glamuroznih haljina, trenutak slave opet je prigrabio Sacha Baron Cohen. Njemu je već ranije bio zabranjen skeč Diktator na dodjeli, ali to ga nije spriječilo da ostvari svoj naum na - crvenom tepihu.
Usred javanja uživo za kanal E, Cohen aka Diktator je ´pepelom´ zasuo voditelja Ryana Seacresta. Obučen otprilike poput Gadafija i u pratnji dvije uniformisane ljepotice držeći urnu u kojoj je čuvao "pepeo pokojnog dragog vođe" Diktator je doslovce odgovorio na pitanje "što nosi" - ispraznivši bijelu prašinu iz urne po odijelu popularnog voditelja.
Seacrest je naknadno u studiju priznao da mu je Cohen ponudio da odradi intervju kao alter ego Diktator, te da je pomišljao da bi ovaj mogao izvesti neku nepodopštinu, ali da nije znao niti očekivao da bi ga baš mogao i zasuti ´pepelom´.
Najbolji film
The Artist
Najbolji redatelj
Michel Hazavanicius, The Artist
Najbolji glumac
Jean Dujardin, The Artist
Najbolja glumica
Meryl Streep, The Iron Lady




Posjeta : 1826