0
I njegovu prodaju treba zabraniti mlađima od 18 godina
Šećer je otrov - poput cigara!

    Šećer je otrov i njegovu bi prodaju trebalo regulisati kao što je učinjeno sa zabranom prodaje cigareta mlađima od 18 godina – piše Daily Mail, pozivajući se na članak objavljen u časopisu “Nature”.

Oštećenja organizma?
Autor teksta je Robert Lustig, kalifornijski ljekar i stručnjak za debljinu u djece.
– Šteta koja u organizmu nastaje konzumacijom bijelog šećera može se uporediti s onom koju prevelike količine alkohola čine jetri –pojasnio je dr. Lustig. Dodao je i da nije samo riječ o pretjeranom debljanju nego i oštećenjima koja nastaju na jetri i krvnim žilama, a otkriveno je da šećer uzrokuje i hormonalne poremećaje te povišen krvni pritisak.
Ipak, problem, piše ljekar, nije u ljudima koji ne žele izbaciti bijeli šećer iz upotrebe već u činjenici da je u svakidašnjoj prehrani toliko rasprostranjen, da ga je nemoguće izbjeći.
– Slatka pića, alkohol, pasirana rajčica, slatkiši, sve sadrži šećer – istakla je nutricionistkinja Mirela Marić iz Centra za regulaciju tjelesne težine u Nemetovoj. Nije, kaže, riječ o tome da kašičica šećera oštećuje jetru, nego o tome da je sav alkohol od vina do likera prepun šećera.
– Bijeli šećer izvor je praznih kalorija, a ništa zdraviji nije ni smeđi kojem je dodana melasa kako bi promijenio boju – otkriva M. Marić. Činjenica jeste, pojašnjava, da u šećerima nema hranjive vrijednosti i nema vitamina, pa su sve unesene kalorije “nekorisne”.
Nije otrov
– Oštećenja gušterače ne mogu nastati jedemo li umjereno bijeli šećer nego se mogu povezati s opterećenjem tog organa ako pretjerano luči inzulin – istakla je. Umjesto šećera preporučuje steviu – biljku slatkog okusa – kao zaslađivač, a dobra zamjena su i med te javorov sirup.
Zdravim ljudima šećer nije otrov, smatra i dijabetolog profesor Željko Metelko.
– Treba ga uzimati umjereno, a šteti dijabetičarima kod kojih može uzrokovati oštećenja organizma kroz nagli skok ili pad vrijednosti – istakao je. Dodao je kako je tačno da je šećer skriven posvuda i da se nalazi i u artiklima za koje ne bismo očekivali da ga sadrže.




Posjeta : 1654