3
Mliječni proizvodi dobri su za organizam
Za bolje pamćenje - čaša mlijeka!

    Samo jedna čaša mlijeka dnevno može poboljšati moždane funkcije, barem tako tvrde naučnici sa Sveučilišta Maine u SAD.

Njihova studija otkrila je da osobe koje redovno konzumiraju mlijeko imaju pet puta veće šanse za uspjeh na testovima pamćenja i moždanih funkcija od onih koji ne piju mlijeko.
Time se podstiče i starija populacija da poveća konzumaciju mliječnih proizvoda, jer osim već dokazanog da utiču na jačanje kostiju, očito čine dobro i za pamćenje, prenosi Daily Mail.
– Činjenica je da su mliječni proizvodi dobri za organizam, naravno osim u slučajevima kada ljudima iz zdravstvenih razloga nije dopuštena konzumacija mlijeka – objasnila je voditeljka studije Merrill Elias dodavši da su s godinama utvrdili da glavni sastojci mlijeka – kalcijum, proteini, vitamin D i magnezijum – mogu igrati veliku ulogu u smanjenju dijabetesa i pretilosti, a sada tome mogu dodati i pozitivan uticaj na kognitivne funkcije.
Studija objavljena u časopisu International Diary predlaže i najjednostavnije načine kako mliječne proizvode uvesti u svakodnevnu prehranu.
– Sve navedeno je dobar razlog da u prehranu uvedete mliječne proizvode. Bilo da dodajete mlijeko u kavu, popijete "milkshake" ili mlijeko ili jogurt dodajete u pahuljice za doručak. Mlijeko bez pretjeranog truda možete uvesti u svoju prehranu.




Posjeta : 1613