1
Zaštitite se od zimske agresije
Do ljepše kože - voćem i povrćem!

    Grupa naučnika iz Instituta za eksperimentalnu dermatologiju pri njemačkom Univerzitetu VH (Viten-H erdeke) konstatovala je da konzumiranje po pet porcija voća i povrća raspoređenih u toku dana ima pozitivan uticaj na čitav organizam, posebno na kožu.

- Koncentrati iz voća i povrća mogu da poboljšaju hidrataciju, debljinu i gustinu kože - navedeno je u studiji objavljenoj u januarskom broju naučnog časopisa SPP (Skin Pharmacology and Physiology).
Naučnici su došli do tog rezultata prateći stanje kože u grupi žena srednjih godina tokom 12 sedmica.
Nekim ženama su dva puta dnevno tokom istraživanja davane kapsule koncentrata voća i povrća, a druge su dobijale „placebo" (lažni lijek).
Na kraju istraživanja, kod žena koje su dobijale kapsule koncentrata uočeni su veće poboljšanje mikrocirkulacije kože (kod 39 odsto tih žena), bolja hidratacija epiderma (devet odsto), kao i deblji (16 odsto) i gušći (šest odsto) epiderm.
Radi zaštite kože od zimske „agresije", preporučuje se konzumiranje voća i povrća bogatog vodom i čaša tečnosti (obična voda, blag biljni čaj) na svaki sat. Rezultat je bolje hidratisana koža koja se ne suši.
Osim toga, radi poboljšanja otpornosti kože na spoljne uticaje, stručnjaci preporučuju i unošenje malo masnoće, dve kašičice ulja (maslinovo, orahovo, uljane repice...) prilikom svakog obroka, što obezbjeđuje unos u organizam esencijalnih masnih kiselina i vitamina E, preko potrebnih koži.
Uz to, naravno, preporučuje se i svakodnevno nanošenje dnevne kreme na lice.




Posjeta : 1608