1
Edukativni skup o bolestima zavisnosti počeo u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro"
Protiv zavisnosti - osmišljeno i stalno!

    - Oblast prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga i alkohola je oblast koja ne dozvoljava preduzimanje provizornih i kratkoročnih programa i mjera. Crna Gora se opredijelila da sve programske aktivnosti detaljno osmišljava i planira kao kontinuirane i sveobuhvatne mjere koje će se sprovoditi sinhronizovano i koordinirano na nacionalnom nivou od strane svih činilaca uključenih u ovaj proces. Od značaja je izbalansirati i primjenjivati i mjere prevencije usmjerene ka mladima i opštoj populaciji, kao i mjere liječenja,tretmana i rehabilitacije namijenjene osobama u problemu i njihovim porodicama.Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga propisuje široke i koordinisane programske preventivne aktivnosti koje obavezuju sve nosioce aktivnosti da ih donose i sprovode - ukazao je pomoćnik ministra zdravlja primarijus dr Mensud Grbović, otvarajući danas edukativni skup o bolestima zavisnosti u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro".
Uvodno izlaganje primarijusa Grbovića prenosimo integralno:

- U okviru konstruktivne međunarodne saradnje i dosadašnjih uspješno realizovanih aktivnosti,
Ministarstvo zdravlja je dobilo podršku Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih Nacija (UNODC) u vidu obezbijeđene edukacije visokog ranga za stručnjake u cilju unapređenja zdravstvene zaštite iz oblasti bolesti zavisnosti. Kao rezultat brojnih aktivnosti i kontakata Ministarstva zdravlja, sa međunarodnim referentnim tijelima, Crna Gora je prepoznata kao činilac visoko motivisan za usvajanje novih standarda, kada je ova oblast u pitanju.
Prepoznajući potrebu za kontinuiranom profesionalnom edukacijom u skladu sa savremenim naučnim dostignućima Ministarstvo zdravlja ulaže napore da ovim putem doprinese i ukupnom odgovoru države na problem bolesti zavisnosti.
Problem zloupotrebe opojnih droga , psihoaktivnih supstanci ,alkohola i uopšte bolesti zavisnosti , je problem globalnih razmjera, i svako društvo ima obavezu da mobiliše sve raspoložive kapacitete kako bi se suprotsavljalo ovom izazovu . Potrebno je stalno dograđivati i osnaživati potencijale države usmjerena ka sprečavanju zloupotrebe droga , kroz usvajanje standarda i smjernica koii će državu pozicionirati u referentni međunarodni okvir , kada je oblast droga u pitanju.
Oblast prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga i alkohola je oblast koja ne dozvoljava preduzimanje provizornih i kratkoročnih programa i mjera. Crna Gora se opredijelila da sve programske aktivnosti detaljno osmišljava i planira kao kontinuirane i sveobuhvatne mjere koje će se sprovoditi sinhronizovano i koordinirano na nacionalnom nivou od strane svih činilaca uključenih u ovaj proces. Od značaja je izbalansirati i primjenjivati i mjere prevencije usmjerene ka mladima i opštoj populaciji, kao i mjere liječenja,tretmana i rehabilitacije namijenjene osobama u problemu i njihovim porodicama.Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga propisuje široke i koordinisane programske preventivne aktivnosti koje obavezuju sve nosioce aktivnosti da ih donose i sprovode.
Prije nekoliko godina, u Crnoj Gori je,u sektoru zdravstva. započet reformski proces..
Usvojili smo veliki broj dokumenata (zakona, strategija, akcionih planova, programa), za čiju punu implementaciju je neophodno vrijeme i puna osposobljenost kadrova.
Mentalno zdravlje je jedan od značajnih segmenata zdravlja, kojem Svjetska zdravstvena organizacija i ostale međunarodne institucije poklanjaju veliku pažnju kroz aktivnosti i programe zaštite mentalnog zdravlja u sklopu zdrastvene politike svake zemlje.
Kroz reformu sitema PZZ razvijeni su centri za mentalno zdravlje po regionalnom principu u 7 opština: Kotor, Bar, Podgorica, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje i Berane. Radi dostupnosti su timovi predviđeni da rade u ovom centrima dislocirani u opštinama: Herceg Novi, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Rožaje i Plav.
Kontinuirano unapređenje stručnih znanja i vještina se nameće kao imperativ savremene struke I nauke , predstavlja poseban izazov ali i svakako traži dodatne napore zaposlenih u zdravstvu.
Svima nama danas prisutnim ovdje, dobro je poznato koliko truda, učenja,odricanja, kao i svakodnevne posvećenosti pacijentima zahtijeva naša profesija, i to permenentno tokom trajanja našeg radnog vijeka .
Rapidno napredovanje medicinske nauke suočava nas sa sve većim zahtjevima da dnevno pratimo i primjenjujemo savremena dostignuća iz oblasti dijagnostičkih,terapeutskih i brojnih ostalih pratećih metoda.
Ministarstvo zdravlja podržava I nastaviće da ulaže napore u obezbjeđivanju izvora dobre prakse u cilju transfera , diseminacije I pune primjene znanja I iskustava , naučno verifikovanih I u skladu sa međunarodnim standardima .
Želim svima ugodan boravak u Bečićima i uspješan rad, sa željom da ovakvih skupova u Crnoj Gori bude još više.





Posjeta : 2096